Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: rośliny szkodliwe

mrmoon
    Guest

Re: rośliny szkodliwe

Hej. Nie jestem specjalistą, wiec nie najeżdżajcie na mnie. W opracowaniach, tych bardziej szczegółowych które czytałem, był wyraźny podział na rośliny trujące, toksyczne, drażniace, niebzpieczne dla zwierząt itp.
    Stwierdzenie że dana roślina jest zła dla zwierząt, bo wywołuje u człowieka zatrucie żołądkowe jest jak dla mnie wyolbrzymianiem niektórych problemów. Tak samo jak chorujemy na inne choroby, tak samo inne rzeczy nam szkodzą.
    Nie chcę tutaj nikogo obrażać ani nic w tym stylu, tylko odwieczny problem bluszczu... w wykazie roślin był zaznaczony jako wywopłujący bóle żołądka U LUDZI. Nie było adnotacji co do szkodliwości wobec zwierząt. Kiedy zastanawiałem się nad tym, czy go dać do terrarium, czy nie - odezwałem sie do mamy mojej znajomej. Jest po botanice. I ona naświetliła mi tę różnice między szkodliwościa wobec różnych organizmów. Po jej radach dałem go - choć miałem obawy, kilka osób na forum uparcie tweirdziło że to zły pomysł. I nic sie nie stało. Tak samo wielu moich znajomych zrobiło. I nic.
    Pomysł listy jest bardzo dobry, tylko trzeba by zastanowic się z jakich źródeł skorzystać. Bo normalna literatura w stylu "kwietnik" wskazuje na szkodliwość dla ludzi.
    Pozdrawiam serdecznie

mordd
    Guest

Można to oczywiscie nazywać "rosliny niebezpieczne" - nie ważne jaka będzie nazwa. A w kwestii bluszczu: jest trujący dla zwiarząt. W wykazach zamieszcza się go nie teoretycznie, tylko dla tego, że wielokrotnie notowano zatrucia RÓŻNYCH zwierząt. Ty dałeś, kolega dał, a kolejnej osobie załatwi jaszczurkę. Nie ma najmniejszych watpliwości, że dla roslinożernych zwierzat się nie nadaje (nie wiem jak bezkręgowce). Literaturę wymieniałem ci zdaje się przy okazji bluszczu: podreczniki toksykologii i botaniki lekarskiej oraz doskonała książka o zatruciach roślinami wyższymi i grzybami. Osób po botanice znam mnóstwo, większość sadzi kwiatki. Akurat ta dziedzina jest tak szeroka, że ukończone studia o niczym nie świadczą, dla tego wybacz, ale zaufam raczej specjalistom piszącym podręczniki - zwłaszcza xe są zadziwiajaco zgodni w tej kwestii.

Jaca
    Guest

Niektóre gatunki owadów z rzędu straszyków bez szkody odżywiają się bluszczem, choć zdarzają się również niewytłumaczalne zejścia np. Extatosoma tiaratum po spożyciu bluszczu.

Uprawnienia umieszczania postów