-
czemu żółknie?
wiem że to nie terraryjny kwaiatek ale wiem równierz że tu znajde ludzi kompetentnych w tej materii. dlatego prosze o pomoc. kwiatek na zdjęciu to jakis filodndron kupiony w ikei jako mixII, kilka miesiecy temu. podlewany raz, dwa razy w tygodniu, nie nawożony, nie przesadzony po kupnie (czytałem ze filodendrony lepiej rosna w ciasnych doniczkach). było z nim wszystko ok az do tej pory. mianowicie jak widac na zdjeciu żółkna mu niektóre liscie. nie przybralo to jezcze zjawiska masowego ale wole dmuchac na zimne bo lubie ten kwiatek. z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi.
-
Re: czemu żółknie?
Na razie zamierają stare liście więc niby nie ma problemu. Ale jeśli nie przesadzany od kupienia to chloroza w najbiższym czasie murowana więc najlepiej zrób to teraz. Jest kilka roślin, które lepiej rosną/kwitną w ciasnych doniczkach ale na pewno nie filodendron, poza tym to dość "żarloczna" roślina i wymaga nawożenia. Przesadź albo do dobrej jakości ziemi, albo dowal nawóz otoczkowany. Nie podlewaj kranówą (tylko przegotowana lub odstała) i nie wystawiaj na palące słońce. Tyle mi teraz przychodzi do głowy..... No i jeszcze niebawem będzie wymagał przycięcia - w sumie już możesz ciąć pojedyńcze pędy, jak się jeden rozgałęzi tnij kolejny. W ten sposób unikniesz 3 metrowej rośliny z łysym dołem.
Przy przesadzaniu: Zrób dobry drenaż - lubi wilgotną glebę, ale dostęp powietrza do korzeni jest konieczny. Nadaje się do tego zarówno kupny keramzyt, żwir, kawałki doniczek jak i domowe metody: kawałki styropianu, łupiny z orzechów, zakrętki od butelek, kawałki korka (te wydłubane z korka terraryjnego są super)... w sumie wszystko co zapewni dobry odpływ wody.
-
Sprawdź pod spodem tych zżółknętych liści, czy nie ma czegoś...jakiejś pajęczynki, drobnych robaczków etc. Kwiatek kupiony w markecie, często ma przędziorka...
Ewentualnie - może ma zbyt dużo słońca na tym oknie - filusie, to najczęściej odmiany rosnące w miejscach nie nasłonecznionych...
-
no nie wiem może od wilgoci ale wim też że można je trzymać w terrarium i mam ochotę na posadzenie filo na jakimś korzonku
Uprawnienia umieszczania postów