Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Czy da się rozmnożyć dzbanecznika

Norbi
    Guest

Czy da się rozmnożyć dzbanecznika

Przez zimę mój dzbanecznik stracił kilka liści i teraz nadal traci je od dołu, ale od góry wypuszcza coraz to większe liście, i tu stawiam pytanie:
    Czy mogę obciąć górę i jakoś go rozmnożyc, jeżeli tak to jakie ma mieć warynki ta obcięta góra?
    Czy dzbaneczniki zimują?-jak tak to jak zimować

Viper_wrz
    Guest

Re: Czy da się rozmnożyć dzbanecznika

Dzbaneczniki nie zimują, przez cały czas muszą mieć minimalna temp. 18 stopni C w dzien oczywiście, bo to też zależy czy masz dzbanecznika górskiego czy nizinnego.
    Oto fargment ze strrony http://www.namat.pl/Rosiczka/IndexL.html

Sadzonki liściowe.

Metodą rozmnażamy wiele gatunków rosiczek, pływaczy, genliseii, cefalotusów, dzbaneczników i muchołówek. Działa też w stosunku do zimowych liści tłustoszy meksykańskich. Od zdrowych roslin roślin macierzystych odcinamy sterylnymi narzędziami ładnie wyglądające liście (nie robimy tego nożyczkami, gdyż miażdżą one tkankę roślin). Wsadzamy je do mieszanki torfu i ostrego piasku. Okrywamy folią i stawiamy w jasnym i ciepłym miejscu (ponad 20 stopni). Często wietrzymy i utrzymujemy podłoże bardzo wilgotne. Po kilku tygodniach (dzbanecznik ośmiu) powinny wypuścić korzenie i młode roślinki. Gdy stary liść obumrze, możemy je przesadzić. UWAGA! Nie używajmy ukorzeniaczy - często zawierają szkodliwe środki grzybobójcze.

Sadzonki wierzchołkowe.

Jeśli przycinamy na wiosnę dzbanecznika, jego wierzchołek możemy ukorzenić. Postępujemy z nim tak, jak z sadzonkami liściowymi.

momi
    Guest

a czy u rosiczki przylądkowej młode roślinki mogą rozwinąć się z przypadkowego skrawka uciętego liścia (np. z łodyżki liścia )? Bo mi w torfie zaczynają pojawiać się male rosiczki, a ze dwa miesiąca temuobcinalem listki a wystające po obcięciu "kikuciki" przyciełem bliżej łodyżki i zostawiłem w torfie (myśląc, że to użyźni glebę)

dega
    Guest

momi - jak najbardziej, tak wlasnie "rozmnaza sie" obecnie bardzo wiele roslin - z kawalkow tkanki, tyle ze w sterylnych warunkach co sie nazywa ladnie mikropropagacja. W przypadku D. capensis moga sie tez zdarzyc odrosty korzeniowe.
    Czesto mlode rosliny rosną na starym lisciu lezacym na podlozu.

Norbi - tak, mozna odciąć gore dzbanecznika, najlepiej pociąć lodyge na fragmenty zawierajace okolo 3 lisci, liscie najlepiej obciac w polowie zeby roslina nie tracila wody i nie musiala utrzymywac takiej powierzni nie majac chwilowo korzeni. ja uciete fragmenty zanurzalam w ukorzeniaczu (ktos wspominal o srodkach grzybobojczych: moj ukorzeniacz zawiera benomyl, ktory akurat jest polecany w normalnej postaci jako bezpieczny dla owadozernych). Wsadzalam do pudeleczek z mocno mokrym torfem i to dawalam do foliowych zakreconych woreczkow. Nie wiem, ile trwalo wytworzenie korzeni, bo nie zaglodalam w ziemie, ale pedy pojawily sie po okolo 4 miesiącach a nawet wiecej. Sposob ten poznalam na forum Carnivorous Plants UK Forum.
    Aha - nie wyrzucaj dolu, nawet jak zostanie sam zdrewnialy kikut to pod spodem sa cenne korzenie, włóz go w jakies malo widoczne miejsce zeby nie starszyl domowników i nie zapomnij podlewac. na pewno wypusci od korzeni nowe pedy z dzbankami. a jesli zostawic troche dołyu z lismi to wypusci nowe pedy z kątów liści.

Pozdrawiam serdecznie

Agata

Uprawnienia umieszczania postów