Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: dieffenbachia

rozi
    Guest

dieffenbachia

dzisiaj kupiłem miniaturowa difenbahie z przeznaczeniem na wystrój terra dla anolisa zielonego. wiem ze to trujacy kwiatek ale sprzedawca zapewniał mnie ze spokojnie sie nadaje bo jaszczurki nie beda tego jadły ani lizały. mimo to mam co do tego pewne wątpliwości czy aby napewno nic sie im nie stanie. co o tymsadzicie? sadzic w terra czy nie ryzykowac? za wszelkie podpowiedzi z góry dzieki i pozdrawiam. rozi

POPRAWIŁEM NAZWĘ Dieffenbachia mordd

tokaga
    Guest

Re: dieffenbachia

Sam anolis nie będzie rośliny gryzł, zlizywać z liści wode raczej będzie (jakoś musi pić) ale nie wiem czy lizanie difenbahii jest szkodliwe.

Befsztyk
    Guest

Anolis może i nie będzie gryzł liści, ale trzeba się dowiedzieć, czy świerszcze itp. nie będą ich podjadały.

mordd
    Guest

Lizanie niestety jest szkodliwe i może wywoływać bardzo mocne podrażnienia błon śluzowych, opuchliznę i stan zapalny. To jedna z najgorszych roślin do terrarium.

Nefra
    Guest

Diffebnachia, niestety, jest roślinką, która sygnalizuje zmianę pogody płacząc, tzn. na jej liściach pojawiają się krople wody. Jeśli więc będą lizały, to chyba odpada...

Uprawnienia umieszczania postów