Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Trawa u węża

szmaslo
    Guest

Trawa u węża

mam do was wazne pytanie ...
    czy moge wykopac trawe z ziemi i wsadzic do mojego weża czy cos moze sie stac ? :>
    pomuzcie bo niewiem co mam robic bo juz mam ta trawe i chcialem wkladac ale jakos nie jestem pewien czy cos moze sie stac wezykowi ...

miki_metal
    Guest

Re: Trawa u węża

raczej nie powinno sie brac czegokolwiek z ogrodka bez oczyszczenia tego (a nie wyobrazam sobie jak mialbys moczyc trawe w goracej wodzie z sola). Na takiej trawie moze byc pelno bakterii, roztoczy itp... Zawsze mozna sztuczna

xav_setherial
    Guest

to nie jest dobry pomysł. Nie ma możliwości oczyścić trawy z potencjalnych pasożytow lub bakterii bez niszczenia jej. Ale jest sztuczna trawa, może nawet w ofercie Biofila, nie pamiętam, ale poszukaj takiej.

xav

RobertM
    Guest

Nie ma powodu aby trzymac węża w sterylnych warunkach ! Prawdopodobieństwo zawleczenia pasożytów jest skrajnie małe, bo i jakich ? W końcu u nas nie ma w naturze jakiegoś zatrzęsienie gadów, a wiele czynników chorobotwórczych jest dość specyficznych tylko dla tej grupy zwierząt. Znacznie łatwiej przenieść różne świństwa na rękach z innego terrarium lub kupując nowego węża. Darń jako dno terrarium jest najbardziej naturalna dla większości węży.

afek
    Guest

alternatywnym wyjsciem jest wychodowaniem sobie takiej trawy
    wtedy z zewnatrz nic nie zawleczesz

CoNeV
    Guest

Dokładnie, ja tak zrobilem jak boas byl mały. Ziemia ogrodowa z torfem i troche nasion "wembley" :] Fajny efekt.

Obywatel_Snejk
    Guest

lajt,mozesz

djtommi
    Guest

Conev a masz moze jakies fotki?? bo chetnie bym zobaczy, a i czy przy tej wilgotnosci i temp. dobrze sie chowa??

szefffu
    Guest

Wężowi się nic nie stanie, możesz spokojnie włożyć tą trawę.
    Co do siania nasion, to kiedyś próbowałem i jest to długotrawły proces / zwłaszcza jeśli chodzi o osiągnięcie odpowiedniej gęstości/.

Kretschmer
    Guest

Żywe rośliny w terrarium szybko giną (przynajmniej u mnie szybko zwiędły)

Uprawnienia umieszczania postów