-
Trawa u węża
mam do was wazne pytanie ...
czy moge wykopac trawe z ziemi i wsadzic do mojego weża czy cos moze sie stac ? :>
pomuzcie bo niewiem co mam robic bo juz mam ta trawe i chcialem wkladac ale jakos nie jestem pewien czy cos moze sie stac wezykowi ...
-
Re: Trawa u węża
raczej nie powinno sie brac czegokolwiek z ogrodka bez oczyszczenia tego (a nie wyobrazam sobie jak mialbys moczyc trawe w goracej wodzie z sola). Na takiej trawie moze byc pelno bakterii, roztoczy itp... Zawsze mozna sztuczna
-
to nie jest dobry pomysł. Nie ma możliwości oczyścić trawy z potencjalnych pasożytow lub bakterii bez niszczenia jej. Ale jest sztuczna trawa, może nawet w ofercie Biofila, nie pamiętam, ale poszukaj takiej.
xav
-
Nie ma powodu aby trzymac węża w sterylnych warunkach ! Prawdopodobieństwo zawleczenia pasożytów jest skrajnie małe, bo i jakich ? W końcu u nas nie ma w naturze jakiegoś zatrzęsienie gadów, a wiele czynników chorobotwórczych jest dość specyficznych tylko dla tej grupy zwierząt. Znacznie łatwiej przenieść różne świństwa na rękach z innego terrarium lub kupując nowego węża. Darń jako dno terrarium jest najbardziej naturalna dla większości węży.
-
alternatywnym wyjsciem jest wychodowaniem sobie takiej trawy
wtedy z zewnatrz nic nie zawleczesz
-
Dokładnie, ja tak zrobilem jak boas byl mały. Ziemia ogrodowa z torfem i troche nasion "wembley" :] Fajny efekt.
-
lajt,mozesz
-
Conev a masz moze jakies fotki?? bo chetnie bym zobaczy, a i czy przy tej wilgotnosci i temp. dobrze sie chowa??
-
Wężowi się nic nie stanie, możesz spokojnie włożyć tą trawę.
Co do siania nasion, to kiedyś próbowałem i jest to długotrawły proces / zwłaszcza jeśli chodzi o osiągnięcie odpowiedniej gęstości/.
-
Żywe rośliny w terrarium szybko giną (przynajmniej u mnie szybko zwiędły)
Uprawnienia umieszczania postów