-
rosliny - kameleon jemeński
wiem ze nie ten dzial ale tam nikt nie daje mi odpowiedzi wiec moze wy mi pomozecie
pytam sie jakie rośliny sie nadają dla jemena? wiem ze nie moga byc trujace lecz nie znam sie tak na roslinach zeby określić które z nich takie są. mam pytanie wiec o
Fikusa beniaminak
Bluszcz zarówno ogrodowy jak i taki w doniczkach (hedera mix)
oraz o takie rosliny nie wiem jak sie zwa ale duzo osob je ma w domach:
z podłoża wyrastają dlugie cieńkie liście koloru zielonego lub biało zielonego. czesto wypuszczają dlugie odrosty na koncu których są małe takie roślinki.
Dzieki za pomoc
-
Re: rosliny
Bluszcz jest mało trafiony, choć nie słyszałem, aby kameleony go jadły i truły się, ale lepiej chuchać na zimne, a więc z bluszczu bym zrezygnował. Fikus benjamina się nadaje, młode listki są chetnie zjadane przez kameleony. Dobry jedt tez płożący się Ficus pumila, polecam. Nie wolno go tylko przesuszyć bo łatwo wysycha,i najlepiej przesadzić po zakupie od razu do większej doniczki.
Roślinka bez nazwy, którą opisujesz to prawdopodobnie pospolita zielistka (Chlorophytum sp.). Nadaje się do terrarium.
Rośliny ze sklepu, z upraw holenderskich trzeba dokładnie wypłukać, ewentualnie wstawić do terra po kilku tygodniach. Bywają niestety pełne chemii.
-
i wymienić ziemie na zwykłą z ogródka bo przeważnie jest naszpikowana chemią która przez długi czas tam jeszcze "siedzi"
a osobiście polecam sztuczne roślinki. Niewiadomo czy akurat ktorys gat nie zaszkodzi kamkowi od nawozów...
-
rosliny sa z domowej hodowli- nzaczy sie zielistka, a fikusy sa u mnie juz od kilku lat byly nie raz przesadzane. rosliny do innych terra szykowalem w ten sposób ze wypłukiwalem stara ziemie z korzeni, cale tez spłukiwalem letnia woda a nastepnie wsadzałem je nie do ziemi lecz to mialu kokosowego- chyba tak moze byc-pajaki ani nikt mi tu nie protestuje.
dzieki za pomoc
Uprawnienia umieszczania postów