Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Jak przycinać guzmanie??

Silent_Dragon
    Guest

Jak przycinać guzmanie??

Witam
    Wczoraj kupiłem guzmanie moim chwytnicom i okazała się trochę za duża (mniejszej nie było) i mam problem bo zajmuje pół terrarium i chciałbym ją przyciąć, ale nie wiem jak to zrobić aby liść nie umarł lub roślina nie zaczęła umierać w miejscu przycięcia. Kieruje pytanie do tych którzy mają guzmanie w swoich terrariach jak ją przycinać bo jak wiadomo roślina ma ta liście wychodzące z podstawy co się z tym wiąże jeden liśc jest połączony w jedną całość z rośliną. Z góry dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam

mordd
    Guest

Re: Jak przycinać guzmanie??

Można najwyżej usunąć najdłuższe liście, ale na twoim miejscu kupiłbym jakiś mały gatunek (np skrytokwiatu) a tę roślinę uprwaiał poza terrarium. To nie są niestety rośliny, które dają się formować.

Silent_Dragon
    Guest

Witam
    Mi zalezy na wycięciu 3 całych liści lub ich kawałków. Powiesz mi jak to zrobić aby reszty rośliny nie zrobić krzywdy??
    Pozdrawiam

djtommi
    Guest

a jakej szerokoscie w ogole ja masz?? skoro chcexz wyciac tylko liscie to je obetnij przy samej lodyszce. ktos wie jak duze sie to rozrasta??

mordd
    Guest

Po prostu trzeba urwać największe liście przy nasadzie. jest to niewątpliwie okaleczenie rośliny i nie za bardzo ma sens bo niebawem będzie miała podobne rozmiary. trzeba po prostu kupić mniejszy gatunek rośliny - cała grupa nie nadaje się do cięcia i trzeba dobrać rozmiar a nie zmniejszać przez cięcie.

Uprawnienia umieszczania postów