Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Mango, Awokado z pestki owocu kupionego w sklepie ???

Obcy
    Guest

Re: Mango, Awokado z pestki owocu kupionego w sklepie ???

wsadziłem pestke do ziemi i podlewam , jak nie urośnie to spróbuje z tą wykałaczką

Asterix
    Guest

Początkującym proponuje Litchi !
    Można kupić w marketach, ok.40-50zł/ kilogram ;o) wystarczy kupić jeden lub parę owoców za złotówkę lub pare zł. Owoc bdb jak takie lepsze winogrono trochę smakuje. Pestkę sadzić najlepiej ok. centymetr pod ziemią (zwykłą) poziomo. Kiełkuje po tygodniu do miesiąca i szybko rośnie ;o) mi wykiełkowały bardzo szybko w dwa max trzy trygodnie absolutnie wszystkie zasadzone pestki ;o)

POWODZENIA! Asterx

PS:
    Awokado jeszcze niektórzy sadzą i mają w domu ale o Litchi to większość ludzi nawet nie słyszała ;o) (tym bardziej ciekawie mieć !

Double
    Guest

z liszi jeszcze nie kombinowalam, natomiast wyhodowalam kiedys niewielkie drzewka cytryn i mandarynek, a takze ponad metrowe awokado, ktore niestety zginelo po ponad dwoch latach. mam tez palme kokosowa, ktora sie trzyma z dwa lata spokojnie. nie wiem, czy mozna wyhodowac palmę z kokosa z supermarketu, mnie się to jakoś nie widzi... moze potrzebuja do wykielkowania tej calej ogromnej otoczki, z jakiej sa pozbawiane kokosy do konsupcji (bo normalnie owoc kokosa wyglada jak wielki zielony melon). bez zbednych zabiegow kielkuja tez arbuzy. przy tych wszystkich roslinach grunt to ciepło

Asterix
    Guest

Arbuzy kiedyś hodowałem w ogródku (wyrastają takie jak można dostać w sklepach 1 warunek DUŻO NAWOZU)

Jaca
    Guest

Kokosy z hipermarketów są po prostu niedojrzałe (zawierają mleczko kokosowe, w którego miejscu, w dojrzałym orzechu, powinien znajdować się miąższ nasiona)

kaczi
    Guest

Mi Tak AWOKADO ma juz prawie 1m i na samym dole lodygi pojawia sie juz cieniutenka kora

lutek
    Guest

A w jakiej ziemi powinno się sadzić to awokado i czy może rosnąć w pokojowej wilgotności? Bo jak kiedyś posadziłem to jak miało ze 40cm wysokości na liściach pojawiły sie czarne plamki i niedługo zdechło...

Uprawnienia umieszczania postów