-
Re: Mango, Awokado z pestki owocu kupionego w sklepie ???
Ja także wychodowałem Avocado, które ma aktualnie ok. 6 lat i 2m wysokości. Żywotność tego gatunku wynosimniej więcej 12 lat. Moje avocado posadziłem w nieco odmienny sposób. W pestke wbiłem 2 wykałaczki po obu stronach i wstawiłem do słoika z wodą ( pestka była lekko zanurzona w wodzie). Po 2 miesiącach pękła wtedy włożyłem ją do ziemi. Po upływie następnych 2 miesięcy wyrosła mała roślinka. Dobrze nie pamiętam ale chyba przed wsadzeniem do wody pestkę trochę przesuszyłem.
-
a mi to avokado za bardzo się nie podoba, bo póki go nie przyciąłem to był to prosty badyl z którego odstawały liście
-
avokado trzeba przycinac od male inaczej rzeczywiscie nie wygloda za pieknie;
jedno z naszych avokadko ma juz ze trzy lata , w sumie czesto jest przesuwszone gdyz ma za mala doniczke a nikt nie chce go przesadzic - niedy nie uschlo))
pozdrawiam
dega
-
he he he !!!
To widzę że Avocado i owszem ale jeśli chodzi o Mango to jestem pionierem ;o)
-
moze to glupie ale czy jak zakopie kokosa to cos z tego urosnie??
-
spróbuj ! niewykluczone że wyrośnie ;o)
widziałem parę razy palmę kokosową w doniczce a na wierzchu na ziemi leżał orzech kokosowy z którego z małego pęknięcia wyrastała palma w górę a korzenie „właziły” do ziemi. 49zł to kosztowało, kokos kosztuje 1,20zł warto spróbować ;o)
-
a ja slyszalam ze te palmy z kokosem na wierzchu doniczki zyja tylko najwyzej 2 lata... ale oczywisicie tez uwazam ze nalezy probowac
a co do mango , Asterix, daj znac jak wyrosnie
Pozdrawiam
dega
-
Wyrosło już !!!
tzn. Mango
poza tym wyrosło mi :
- Litchi
- Bawełna
mam sporo fotek również innych moich roślinek obecnie na przykład fajne owoce ma Kumkwat i Granat i Cytryna Aaaa! i Ananas ;o)
pozdr wszystkich,
Asterx
PS: dega! fajną masz stronkę niewiem czy nietrzasnąć jakiejś o roślinkach niema właściwie na necie przynajmniej .pl tzn. polskim
-
zasadziłem dzisaj awokado , zobacze czy cos wyrosnie
-
Napisz koniecznie jak to zrobiłeś!!!!!!
Uprawnienia umieszczania postów