Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Mango, Awokado z pestki owocu kupionego w sklepie ???

Mieszany widok

Asterix
    Guest

Mango, Awokado z pestki owocu kupionego w sklepie ???

Witam,

Czy komuś z Was udało się wychodować Mango, Awokado z pestki owocu kupionego w sklepie ???

Jeśli tak proszę o szczegóły.
    Z góry dziękuję, pozdrawiam,
    Asterx

PS: Po ponad trzech miesiącach od włożenia w ziemie właśnie wykiełkowało mi Mango ;o) z Awokado też próbuję ale narazie bez skutku (pestkę sadzę w/g sugestji z książki S.A.Pieniążka "Nadają się do uprawy w domu...")

rosea
    Guest

Re: Mango, Awokado z pestki owocu kupionego w sklepie ???

Mi się udało wychodowac roślinkę z pestki avocado. Wsadziłem w ziemię czubkiem do góry i mocno podlewałem. Aby wykiełkowało musi mieć też ciepło

Saurus
    Guest

slyszalem ze przy twardych nasionach (takich jak w brzoskwiniach, a chyba rowniez w mango i avocado, nie wiem) mozna roslince pomoc zakielkowac delikatnie rozlupujac twarda lupine

Mike
    Guest

Mi się udało wyhodowac Awokado, jednakże 3 razy mi usychalo i 3 razy odrastało... za czwartm razem już mi nie odrosło Nie wiem nawet z jakich powodów usychało. Ale najwieksze urosło do ok. 50cm

Mike
    Guest

Ja zrobilem tak samo jak rosea... wsadzilem pestke do ziemi na glebokosc +/- 10cm i podlewałem często. Po ok. 2 miechach zaczęło kiełkowac jednak jak nizej napisalem... po pewnym czasie uschło mi szkoda... bede musiał spróbowac niedługo jeszcze raz

Łotysh
    Guest

możliwe że Awkado jest bardzo wrażliwe na niską wilgotność i potrafi z tego powodu uschnąć całkowice. Do tego typu roślin nalezy Katlea, Kaladium (Caladium) i Alokazja (Alocasia). Musiałbys trzymac tą roślinkę w parnej i ciepłej szklarnii.

koleś
    Guest

ja avokado wyhodowałem z pestki, stało na parapecie i rosło sobię i rośnie dalej już chyba z rok, ani razu nie uschło, ale zawsze w podstawce jest 1 cm wody

Asterix
    Guest

Dzięki wszystkim za podzielenie się doświadczeniami. Pozdr, Asterx

Obcy
    Guest

te awkokado nadaje sie do terarium?

Mike
    Guest

Czemu nie, tylko zalezy do jakiego terrarium i jaki zwierzak bedzie tam mieszkał. Najlepiej to do terrarium tropikalnego, w którym mogłyby mieszkać małe rzekotki lub mniejsze jaszczurki...

Uprawnienia umieszczania postów