-
Mango, Awokado z pestki owocu kupionego w sklepie ???
Witam,
Czy komuś z Was udało się wychodować Mango, Awokado z pestki owocu kupionego w sklepie ???
Jeśli tak proszę o szczegóły.
Z góry dziękuję, pozdrawiam,
Asterx
PS: Po ponad trzech miesiącach od włożenia w ziemie właśnie wykiełkowało mi Mango ;o) z Awokado też próbuję ale narazie bez skutku (pestkę sadzę w/g sugestji z książki S.A.Pieniążka "Nadają się do uprawy w domu...")
-
Re: Mango, Awokado z pestki owocu kupionego w sklepie ???
Mi się udało wychodowac roślinkę z pestki avocado. Wsadziłem w ziemię czubkiem do góry i mocno podlewałem. Aby wykiełkowało musi mieć też ciepło
-
slyszalem ze przy twardych nasionach (takich jak w brzoskwiniach, a chyba rowniez w mango i avocado, nie wiem) mozna roslince pomoc zakielkowac delikatnie rozlupujac twarda lupine
-
Mi się udało wyhodowac Awokado, jednakże 3 razy mi usychalo i 3 razy odrastało... za czwartm razem już mi nie odrosło Nie wiem nawet z jakich powodów usychało. Ale najwieksze urosło do ok. 50cm
-
-
możliwe że Awkado jest bardzo wrażliwe na niską wilgotność i potrafi z tego powodu uschnąć całkowice. Do tego typu roślin nalezy Katlea, Kaladium (Caladium) i Alokazja (Alocasia). Musiałbys trzymac tą roślinkę w parnej i ciepłej szklarnii.
-
ja avokado wyhodowałem z pestki, stało na parapecie i rosło sobię i rośnie dalej już chyba z rok, ani razu nie uschło, ale zawsze w podstawce jest 1 cm wody
-
Dzięki wszystkim za podzielenie się doświadczeniami. Pozdr, Asterx
-
te awkokado nadaje sie do terarium?
-
Czemu nie, tylko zalezy do jakiego terrarium i jaki zwierzak bedzie tam mieszkał. Najlepiej to do terrarium tropikalnego, w którym mogłyby mieszkać małe rzekotki lub mniejsze jaszczurki...
Uprawnienia umieszczania postów