Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: bambus

Łotysh
    Guest

Re: bambus

to czemu u mnie w ogrodzie rośnie?? wszystko zależy od gatunku

mantid
    Guest

oczywiscie , ze zalezy od gatunku w naszym klimace udaje sie utrzymac chyba 2 lub 3 gatunki, z tym, ze pod wzgledem wielkosci rosliny te nie sa az tak imponujace...
    Daleko im do 20-30 cm srednicy lodyg, dwudziestu metrów wysokosci, nie mowiac juz o przyrostach rzedu kilkunastu centymetrow dziennie.

arek__
    Guest

Dlatego Łotysh rosnie u Ciebie bo Wrocław to jeden z cieplejszych regionów Polski)) Tam nawet araukarie dobzre zimują.

Pozdrawiam
    arek

mordd
    Guest

Generalnie to kilkanaście taksonów zimuje u nas bez problemów..... i bez okrywania. Kilka gatunków Pleioblastus, kilka Fargesia i parę innych. Koszt sadzonki koło 20 zł.

Łotysh
    Guest

hehe, tak ale araukarie kosztują do 1000zł! i własnie za tą temperatuę kocham wrocek, muoge tu hodować co mi sie żywnie podoba np: datury (bielunie) wysadzam do ogrodu juz w kwietniu (podczas gdy biedni mieszkańcy gór czy mazur do tej pory mają przygróntowe przymrozki

Łotysh
    Guest

hehe , racja te to rosną tylko w szklarniach, ale 2 gatunki (nazwy nie pamietam ale poszukam bo mam je w książce) mogą w 100% rosnąć w cieplejszych regionach polski (w tych zimniejszych chyba też ale nie wiem dokladnie, trzeba poczytać, podaje-maila to wyślę ci obszern artykuł wraz z fotkami)

ohida
    Guest

AFAIK jest kilka odmian bardziej zimolubnych bambusów, chociaż i tak ich dolne granice przeżycia są jak na nasze warunki klimatyczne dość słabe (do minus 20-22 stopni bodajże, więc są szanse tylko przy niezbyt ostrych zimach). Tak więc na upartego można spróbować wysiać sobie za oknem bambusowy gaj

W Polsce strasznie ciężko kupić prawdziwe bambusy, za to aż się roi od szczęśliwych dracen :[ Sama szukałam bambusa do wysadzenia w dwumetrowej doniczce w kuchni - zostawilam zaizolowaną dziurę w kafelkach na podłodze - i niestety do tej pory zieje u mnie goły beton, a nie ładne roślinki. Chyba skuszę się i zamówię sadzonki/nasiona przez internet (http://www.bambus.de/ - mają tam olbrzymi wybór gatunków) - poza podłogową doniczką w kuchni wciąż kusi mnie wizja widoku bambusowego lasu przed domem... Teraz przymierzam się do założenia dużego terra z żabkami, więc może będę miała dodatkową motywację żeby sprowadzić ciekawe roślinki...

A tak poza tym to witam wszystkich, debiutuję na forum :]

Łotysh
    Guest

hmm a może posadzisz tam ładną rabatkę z sukulentami?? szkoda marnować taką okazję, nawet nie wiesz ile bym dał by mieć taką rabatkę w domu

raven_czarny
    Guest

cyba w ikei widzialem

Arnie
    Guest

znalazlem cos takiego http://cranberries.art.pl/bambus.html sorry jak bylo :]

Uprawnienia umieszczania postów