-
Imbir
Kilka tygodni temu posadziłem imbir któty kupiłem w sklepie. Pociołem go na ok 2cm kawałki i posadziłem w płytkiej donicze. Teraz ma kiełek ok 1,5cm i mam pytanie
- jakie ma mieć stanowisko
- jakie nawozy stosować
- ile podlewać
- po ilu miesiącach moge zbierac dojrzałe korzenie i jak to rozpoznać
-
Re: Imbir
ja znalazlem jakies 2 tyg temu w lodowce taki wysuszony stary kawalek, moczylem go w wodzie przez ok 3 godz wsadzilem do ziemi postawilem na klatce i mi rosnie jak glupi... ma juz ok 2,5cm kielek. Klatka jest bdb nasloneczniona a podlewam go tak zeby caly czas mial wilgotno, nie nawoze
-
pamiętajcie ze imbir lubi wysoką wilgotność powietrza, ja mam niestety pecha bo co go posadze to potem znajduje w nim pełno białych robaczków które go zjadają ;(
-
Do korzenia dobierają się być może larwy ziemiórek. Na ziemiórki stosować Basudin (ale w małych opakowaniach) lub jakiekolwiek tzw. pałeczki nawozowo-owadobójcze (działają dłużej niż wymieniony preparat). Ewentualnie, bardziej ekologicznie zwalczyć dorosłe owady za pomocą przylepnych, żółtych plastrów (nazywa się to "kleiste arkusze"), ale ostrożnie są naprawdę bardzo klejące.
-
jeśli już do do kłącza....
-
a kiedy zbieraćdojrzałe korzenie
-
Jak rozmnozycie i nazbieracie mozecie mi podsylac :-) Tony tego zuzywam do herbaty.... Nawiasem mowiac prawie sie uzaleznilem od imbiru :-)
-
a jakie dawac nawozy pomozcie mi
-
Mogę się mylić ale czy imbir nie należy do kosaćców? Jeśli tak to może hodować w podobny sposób jak irysy np. ? Co o tym myślicie?
-
nie, imbir należy do zupełnie innej rodziny, jest blisko spokrewniony z kurkumą. Natomiast irys to krewny np. krokusa i frezji
Uprawnienia umieszczania postów