-
Re: bananowiec
moje bananowce rosną i nie zamierają moze twoje cie nie lubią ? :P moje bananowce po przycięciu nie rona w góre a wypuszczają noiwe liscie z góry owszem nie takie duse jak przed przycięciem ale liscie są i roslinka ma sie dobrze
-
To znaczy, że obcinasz powyżej stożka wzrostu - to nie ma sensu - rośliny w ten sposób nie zmniejszasz bo liście wyrastają z miejsca, w którym i tak by wyrosły. Jedyne co robisz to oszpecasz roślinę. Ciekawe po co?
-
w moim mniemaniu jest łądna i ladnie wyglada, moze dla ciebie jest brzydkie ale o gustach sie nie rozmaia, rosliny chodyje się i przycina do gustu włąściciela. moim zdaniem łądnie wygladają a twój poglad naprawde mało mnie interesuje
-
Świetnie. Ale nie zalecaj może obcinania liści roślinie składającej się tylko z liści jako metody na kontrolowanie wzrostu. Zwłaszcza, że złe obciecie może wykończyć roślinę. Zasadą jest, że bananowcow się nie obcina i słuszność tej zasady wskazuje logika..... Wypowiedź o skracaniu sansewierii wskazuje, że źeczywiście gust mamy baaardzo odmieny. ja nie lubię oszpeconych roślin.........
A przycina się "do gustu właściciela" to co da się i co ma sens przycinać.
-
proponuje bo sam to stosuje i sie sprawdza,momze twoje rosliny giną ale moje mają się dobrze i wypuszczają duzo iści przez co wcale nie sa szpetne tylko małych rozmiarów a pozwalanie roślinie na samowole terz nie jest niczy dobrym, zresztą czasem nawet przyciecie rośliny której nie trezba przycinać daje dobre efekty panie nzawco wszechwiedzący
-
No to jesteś jedyną na świecie osobą, która zrobiła bonsai z bananowca. Opublikuj to gdzieś bo teroretycznie jest to niemożliwe.
-
no widzisz.. bij pokłony przedemną nowicjuszu ogrodnictwa !! :P a zrobie zdjęcie dzisiaj i dam je na forum ze byś sie przekonał
-
spokójjjjj !! ja chcę sie dowiedzieć czegoś o bananowcu a wy się kłócicie. Powiedzccie lepiej coś na temat hodowli
-
Bez specjalnych wymagań co do podłoża - ale dopiero co kupione trzeba natychmiast przesadzić bo w czystym torfie (tak są produkowane) bardzo szybko zasychają. Do naworzenia najlepsze nawozy otoczkowane, ale każdy inny też się nada (byle nie do balkonowych - są zbyt skoncentrowane). Bardzo wysoka wilgotność powietrza. Nie stawiać przy samej szybie zimą bo mogą podmarzać liście dotykające do szkła. Nie stawiać w pelnym słońcu. NIE CIĄĆ! Doniczka lepiej nie za ciasna, dobry drenaż, ale ziemia stale dość wilgotna......... Ode mnie tyle I wesołej zabawy!
Ps. Kłótnia chyba tym razem jest chyba uzasadniona. Logika cięcia tej rośliny pozostaje dla mnie tajemnicą. Nie zmniejszysz jej, niczego tym nie osiągniesz a oszpecasz ją i narażasz się na jej stratę.......... Howg!
-
mord twoja ignorancja i waskie spogladanie naświet roślin ejst takie płutkie az po kostki !! z roslinami terz trzeba czasem eksperymentowac. Ale twoje ksiażkowe definicje i porady ze swieta roslin są mur beton nie do przejscia. jak chcesz to podaj maila to podeśle ci kilka moich zdjec które zrobiłęm
Uprawnienia umieszczania postów