-
bananowiec
witam,
przed chwilką dostałem od cioci szczepke bananowca.... czy znacie jakiś ciekawy opis tej roślinki, lub powiedzccie mi coś na jej temat, podajcie linki do stronek itp. Z góry dziekuję
-
Re: bananowiec
najpewniej chodzi o bananowca karłowatego, mam troche podstawowych informacji o nim:
dorasta do 1,5-2 metrow, dosc szybko rosnie, potrzebuje intensywnego swiatla, rosnie w normalnej temp. pokojowej ale w zimie potrzebuje min.15 stopni, latem podlewac 2-3 razy w tygdoniu obficie, w zimie raz na 10 dni, spryskiwac dodatkowo 1-2 razy w tygodniu, najlepiej rosnie na gliniastej ziemi, zyje 4-5 lat i choc nie jest bardzo trudną roslina, potrzebuje duzo przestrzeni.
pewnie mordd pomoze wiecej
-
wrażliwy na przędziorki ;-)
-
i świetnie rośnie na balkonie latem, (ale daj w miejsce półcieniste) i wystaw go dopiero gdy mine ryzyko przymrozków :P
-
I nie znosi suchego powietrza! Zimą są poważne problemy z zasychaniem liści a spryskiwanie mało daje. Nieco ratuje sytuację stawianie na mokrym keramzycie, ale skutkuje tylko przy małych roślinach. Najpiękniejszy egzemplarz jaki widzialem rośnie w łazience (oczywiście z oknem) koło prysznica.............. Teoretycznie łatwy, ale trzeba sprawdzić osobiście bo nie wszędzie się udaje.
-
mój ma już 2 lata i doczekałem się już odrościka
-
-
mój bananowiec ma rok i 5 odrościków :P
-
ja swoje bananowce jak maja okr wielkosć to sinamw poprzek zeby nie rosły wyzej i czekam aż nowe liscie wypuszczą w ten sposób mam drzewko do terra o okr. wielkosci i wiem ze nie bende się z nim męczył w terra jak za duze urosnie
pozdro Double !!
szacuneczek
-
Bananowiec nie ma pnia - to są ogonki liściowe, ich obcięcie powoduje usuniecie jedynego istniejącego stożka wzrostu i zamieranie rośliny. NIE wolno obcinać bananowca! Jedynym uzasadnieniem może być wywołanie tym sposobem rozwoju odrostów wokół rośliny matecznej, ale lepiej je po prostu odciąć i przesadzić.
Uprawnienia umieszczania postów