Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Lithops

mordd
    Guest

Re: Lithops

W tym banku w zasadzie nie znajdziesz nasion Lithopsów - tam jest trochę nasion, przekazanych przez członków PTMK, głównie nasiona popularnych gatunkow kaktusów. Te ciekawsze są rozprowadzane na bierząca o wiele wcześniej, niż drukowany jest ich wykaz w "Śwecie kaktusów" bo ten ostatni wychodzi z dużym opóźnieniem. Tak więc nasiona można kupić tylko w zagranicznych firmach hodowlanych, koszta są ogromne. Gotowe rośliny wielu gatunków, dobrej jakości i za przyzwoite pieniądze kupisz tu:
    http://www.kaktusy.nets.pl/hinz/
    Jeśli nie będzie w zamieszczonej ofercie to zadzwoń, u siebie na miejscu mają.....

mordd
    Guest

A "wciągnięte" przypadki to moja specjalność)) Wciągnąłem sie kilka lat temu i z roku na rok mi się pogłębia...... Ponoć się to leczy, tylko po co? ))))

mordd
    Guest

A jednak
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22120214
    Nie mam zaufania do nasion z torebki, ale jednak są - nasiona tej firmy są prawie wszędzie więc łatwo kupić.

werni
    Guest

Z tymi nasionami z torebki jest tak, ze nigdy nie wiadomo co z nich wyrosnie.. Tego typu firmy nie bawia sie w segregacje nasion wg gatunkow, wiec na dobra sprawe po wykielkowaniu mamy sieczke i tyle.. :/

OLAFEK
    Guest

Ale jednak Mordd można kupić. Początkująca osoba nie powinna od razu zajmować się roślinami o wysokich wymaganiach. Powinna zacząć od roślin najmniej wymagających. W miare zdobywania wiedzy może zajmować się coraz bardziej wymagającymi. A zapisanie się do PTMK daje też możliwości zdobywania właśnie takich rzadkich okazów i nasion. Tak jest u mnie w Lublinie w PTMK. A jeśli chodzi o nasiona z zagranicy to ich cena nie jest aż tak duża, a można nabyć nasiona rzadkich kaktusów i sukulentów dobrej jakości.

mordd
    Guest

Z tego co wiem, to oficjalnie bank nasion publikuje wykaz w czasopimie - jeden dla całej Poolski - fakt, że fizycznie znajdują się te nasiona w Lublinie daje ci fory, których reszta kraju nie będzie miała (niestety). Cena nasion z Messa Garden jest kosmicznie wysoka, cena wysyłki jeszcze wyższa - w sumie są to rośliny bardzo drogie. Jest parę innych firm z tej dziedziny, ale te, które są pewne i nie znikają co roku są kosztowne. Wiele nasion można oczywiście kupić na miejscu w kraju, ale akurat Lithopsy goszczą rzadko w tych wykazach.
    Jeśli chodzi o wysiewy to akurat Lithopsy nie są szczęśliwym pomysłem na naukę - tu nie bardzo jest miejsce na zdobywanie wiedzy bo 2 dni nieuwago oznaczają zniszczenie siewek przez grzyby......... Wszystkie siewki Lithopsów i pokrewnych są trudne w uprawie, nawet te, które jako dorosłe są w miarę łatwe.
    Poza tym, jeśli początkująca osoba nie powinna...........to należałoby od razu zniechęcać do zakupu roślin z tego rodzaju namawiając na łatwiejsze. Jeśli jednak ktoś chce Litopsy to odpowiadam mu o Litopsach a nie o np Aloesach....... W sumie nasiona są, ale niewiadomej jakości (patrz torebki w supermarketach) lub dla bardzo wytrwałych lepsze, ale nie często.
    Nie wydaje mi się też, aby osoba interesująca się sukulentami w zakresie wystroju terrarium i uprawy miała jakiekolwiek profity z przynależności do PTMK poza informacjami o wystawach i 1 zeszytem "Świata kaktusów" rocznie........ no i oczywiście dostępu do biblioteki PTMK, ale ten ostatni można spokojnie zastąpić netem.

OLAFEK
    Guest

Nie wiem jak jest w Polsce z dostępem do nasion np. lithopsów. Wiem że można u nas w Lublinie dostać nasiona jak i ładne rośliny od hodowców. A jeśli chodzi o bibliotekę to raczej korzystam z informacji od członków PTMK.

Uprawnienia umieszczania postów