Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: bambus

Łotysh
    Guest

Re: bambus

oj, to od razu lepiej zrezygnuj z tego prawdziwego bambusa, gdyż są to rośliny za duże na terrarium, rosną one ponad 2-3 metry i są mocno ekspansywne lepiej posadź tą trawę o której wcześniej mówiłęm, tylko kurcze nie pamiętam jak się ona nazywała.

wrbirds
    Guest

Oki, wiem ze rosna wielkie, ale jesli mam pomieszczene ie wysokosci 2m i chce je obsadzic bambusem to gdzie moge dostac takiego zywego bamboo?? Na poczatek malutkiego
    Pozdrawiam

Łotysh
    Guest

hm, nie znam wszystkich gatunków ale wiem że taki malutki bamboosik po kilku dniach już wyrośnie z tego pomieszczenia, =] a dorastaja one do 10-30m, jest oczywiście kilka wyjątków, można je kupić w sklepoach ogrodniczych jako rośliny ogrodowe, ale z powodzeniem bedą rosnąć w szklarnii. ... lub terrarium, ale uwaga one siagają 3-4m =]

mordd
    Guest

No więc: większość bambusów to jednak nie są olbrzymy, 2 metry to najpopularniejszy wymiar, te wielkie są właśnie dla tego znane, że są wielkie. Faktycznie w nieśmiertelnym OBI bywają, zwłaszcza wiosną różne, ogrodowe bambusy (koło 3 gatunków, kilka odmian). Niestety nie będą rosły w terrarium - wymagają zimowania w okolicach 0 stopni i cieplejszego nie przeżyją. Ciepłolubne gatunki pojawiają się w obrocie rzadko i są potwornie drogie, nasiona z allegro są do d.......... bo prawie nie kiełkują (sprawdzałem u kilku osób, które kupiły). Jedyną pewną metodą zdobycia jest znalezienie kolekcjonera - polecam gazetę kwietnik i ogłoszenia. Jeśli masz jakiekolwiek znajomości wśród pracowników Agory to tam w budynku rośnie kilka gatunków - ochrona pilnuje więc nikt z zewnątrz nie podbierze, ale pracownik owszem)))) To nie jest zachęta do kradzieży! Sadzonki z takich źródeł lepiej rosną))))) Kilka rośnie również w palmiarni poznańskiej - pewnie jest jeszcze parę miejsc, może ktoś podpowie.......... Roślin ogrodowych do terrarium nie polecam, ja zimuję je pod folią lub w gruncie bo nawet w garażu było za ciepło i zdychały....................

JakubikF
    Guest

To co sprzedają w sklepach pod handlową nazwą Lucky Bamboo, to po pierwsze, nie jest trawa (!) a po drugie botaniczna nazwa tej rośliny brzmi dracena sanderiana. Więc jest to rodzaj draceny, która nie należy do traw.
    Natomiast prawdziwy bambus jest trawą (największą na świecie).

mordd
    Guest

Największą na świecie owszem - niektóre gatunki są największe, wiele jednak jest raczej przeciętnego wzrostu - kilkadziesiąt cm. W kwestii draceny chyba wszyscy już zostali oświeceni....wielokrotnie.

JakubikF
    Guest

Mam nadzieję, że zostali oświeceni, tylko ktoś z osób wypowiadającyhc się poprzednio, nie pamiętał jej nazwy.

Uprawnienia umieszczania postów