-
Sadzenie epifitów - Guzmania
Witam!
Dzisiaj kupiłem w Castoramie niewielką guzmanię, nie mam aktualnie mchu a chciałbym ją zasadzić na pniu w górnej częsci terrarium. Niestety jest zima - nie mam mchu.. czym mógłbym jeszzce obłożyć jej korzenie na gałęzi?
Pozdrawiam, Piotr
-
Re: Sadzenie epifitów - Guzmania
na http://www.biofil.pl/biofiles.php?d=polecamy&jezyk=pl jest specjalna ziemia do epifitów/storczyków, a w kwiaciarni lub też castoramie chyba też powinno być w OBI zreszta chyba tez
-
Długie włókno kokosowe, kawałki gąbki oazis do kwiatów żywych, albo torfowa doniczka jiffy - (są w obi). Ta ostatnia najwygodniejsza - potem można spokojnie obłożyć ją mchem....
-
Mordd dzięki, ale tak jak piszesz "potem można obłożyć ją mchem" a ja szukam czegoś zamiast mchu Ale dzięki, zobacze czy coś z tego znajde
Pozdrawiam, Piotr
-
kup w obi palik-podpórkę do kwiatkow owinięty włóknem kokosowym
zerwij włókno i użyj go do owinięcia bryły korzeniowej
-
Można ale nie trzeba))))) To jest doniczka zrobiona z prasowanego torfu w cienkiej siatce z tworzywa sztucznego - z mchem lub włóknem ładniej by wyglądało...
-
Rzeczywiśćie Sułek doby pomysł tylko, że u nas nie ma w Poznaniu OBI - straszne. Na szczęście jest Castorama a tam widziałem ostatnio te paliki
Dzięki wszystkim za pomoc!!
Pozdrawiam, Piotr
-
przeciez te paliki mozna dostac nawet w kwiaciarni [ostatnio widzialem w sklepie spożywczym :P]
-
ej a po co robić takie mecyje, guzmania znacznie lepiej wygląda posadzona na dnie terra, mimo że jest epifitem, radze ci tam dać (na gałezie) oplątwy.
-
Bo ja wiem.. mi się wydaje, że łądniej wygląda na gałęzi (już posadziłem), zresztą u góry w terrarium było dosyć pusto (dno mam zagospodarowane) więc postanowiłem posadzić jakiegoś epifitka
Pozdrawiam, Piotr
P.S. Z oplątwami (Tillsandia? --> o te chodzi ;P?) byłby problem z dostanienm, a z Biofila nie chce mi się sprowadzać bo za daleko, a przesyłka za droga
Uprawnienia umieszczania postów