-
Re: KAKTUSY
Czy opuncję można wstawić do terra ptasznika (A. Geniculata) ? (wiem, że może ją wykopać, ale chodzi o to, czy zwierz się nie pokłuje albo co)
-
wszystkie opuncje nie nadają się do terrarium, z kilku powodów:
1) niektóre mają niesamowicie upierdliwe i dokuczające małe włoski przyczepiające się nawet przy najdrobniejszym muśnięciu kaktusa
2) niektóre maja kolce
3) większosć z nich dość szybko rośnie i po kilku miesiącach wyrosły by z terra
=]
-
Łotysz ma racje, te upierdliwe włoski są zbudowane jak małe harpuniki i jak się wbiją to na amen. Ale!!! kolców nie ma żadna)))) (ma ciernie) heheheh. Musisz niestety przetestować na sobie bo niektóre są nieszkodliwe a inne wprost przeciwnie - jeśli tobie się powbijają w rękę to na pewno nie wstawiaj do terra. Szybkie rośnięcie to akutat nie problem bo obcinać i skracać je można często. Ps. ciernie z reki najlepiej wyjmować za pomocą taśmy klejącej lub plastra)))))) Daj znać jak ci poszo.......
-
spoko, mam dwie opuncje, jedna z włoskami, a druga (ta którą chcę wsadzić do terra) ma ciernie.
-
Witam.
Wg. mnie lepiej nie ryzykowac. Wychodze z zalozenia, ze jak zwierzak ma okazje sie pokaleczyc to napewno to zrobi, wiec lepiej posadz mu cos mniej "drapieznego".
-
racja jak już koniecznie chcesz miec jakiegoś kaktusa Alerik'u to wsadź jakieś Gymnokalicjum (ich kolce są tak zbudowane że pokaleczyć sie możesz tylko wtedy jak będziesz kombinował z pare godzin), Cephaloceresu zwany głową starca, ma zamiast kolców długie "włosy" (100% bezpieczne i niegroźne), niektóre Mammilarie maja zamiast kolców niegroźne włoski (nie wbijają się i nie kłują jak u opuncji) oraz ( nie pamiętam dokładnie) Lobivia bądź Rebucja (Rebutia) ich kolce też są tak zbudowane że trudno się o nie skaleczyć.
-
Spoko, chyba wsadze jednak fikusa drobnolistnego. Myślałem jeszcze żeby wsadzić żywy kamień ale pajączek może go zmasakrować.
-
jak chcesz ale jednak lepiej uważaj z fikusem, one zawsze coś zchrzanią. =]
Uprawnienia umieszczania postów