-
Re: Uwaga-Tego nie wiedzieliscie!!!!
czesiek... zawsze w rozmowie staram się dostosować swój poziom do poziomu, jaki reprezentuje rozmówca... mordd... nie zaszyje sobie odbytu bo nie będę miał czym sr.. robić kupy... wymyślę inny, lepszy sposób
-
Hey!
Mordd zgadzam się,że oferta w katalogu nie jest pokażna, niestety to co ujrzałem w szklarniach w Rumii tylko na pierwszy rzut oka wydawało się imponujące. Byłem w Ich zakładzie dwukrotnie i za drugim razem dosłownie błagałem o sprzedaż choć jednego egzemplarza Ceropegia hians. Na szczęście udało się! Wydaje mi się,że wykupiłem wszystkie gatunki z Asclepiadaceae jakie wówczas mieli (zima zarówno dla mnie jak i dla Hinzów jest koszmarem,stracilem kilka roślin), kilka caudexów i parę mniej znaczących sukulentów. W tym roku nie dzwoniłem i nie byłem na miejscu, nie kupiłem nic (mam więc cichą nadzieję, że przybyło Im gatunków).
Jeżeli bedziesz w przyszłości zamawiał jakieś rośliny z zagranicy i nie bedzie stanowilo dla Ciebie problemu podrzucenie mi katalogu (wówczas koszt przesyłki na pół, chętnie skorzystam.
Podrzucam kilka fotek (niestety żadnych kwitnących, juz troche póżno
Pozdrawiam,hatiras
-
Wcześniej wspomniana Hoodia na bulwie Ceropegii (fotka ukazuje miejsce zrośnięcia).
-
Mały rarytasik (średnica 6cm). Nieokreślony gatunek Ibervillei ze stanowiska naturalnego, kosztowała niemało
Może w przyszłym roku bedzie ich więcej, bo udało sie jej wytworzyć kilka nasion
-
I ta troche popularniejsza (w okresie spoczynku)
-
Kolejny caudex, tym razem sporych rozmiarów jak na ten gatunek (nie widziałem większej (Dorstenie wytwarzaja prześmieszne (może tylko dla mnie) kwiaty i produkuja ogromne ilosci łatwo kiełkujących nasion. Nie wiem dlaczego nie są popularne...
-
Część kolekcji Asclepiadaceae na stanowisku zimowym.
-
odnośnie twojego ostatniego zdjęcia... czy te asclepia...cośtam nie kwitną przypadkiem tak, albo podobnie jak to co jest u mnie w załączniku?
znalazłem je na kempingu w hiszpanii i bardzo mi sie spodobały
ukradłem troche i sie przyjęło :P
-
Są to niewątpliwie kwiaty Stapelii (Ascleiadaceae). Nie określę gatunku (nawet osobniki jednego gatunku moga sie sporo od siebie róznić) , nie mam nawet pewności czy naturalnie wystepują one w Hiszpanii (wydaje mi sie to jednak wątpliwe). Czy przypadkiem nie zakosiłeś jej z jakiegos przydomowego ogródka, czy ogrodu botanicznego?
Pozdrawiam,hatiras
-
Przepraszam popełniłem błąd,powinno być Asclepiadaceae.
hatiras
Uprawnienia umieszczania postów