Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 74

Wątek: Uwaga-Tego nie wiedzieliscie!!!!

MAjStER
    Guest

Re: Uwaga-Tego nie wiedzieliscie!!!!

czesiek... zawsze w rozmowie staram się dostosować swój poziom do poziomu, jaki reprezentuje rozmówca... mordd... nie zaszyje sobie odbytu bo nie będę miał czym sr.. robić kupy... wymyślę inny, lepszy sposób

hatiras
    Guest

Hey!
    Mordd zgadzam się,że oferta w katalogu nie jest pokażna, niestety to co ujrzałem w szklarniach w Rumii tylko na pierwszy rzut oka wydawało się imponujące. Byłem w Ich zakładzie dwukrotnie i za drugim razem dosłownie błagałem o sprzedaż choć jednego egzemplarza Ceropegia hians. Na szczęście udało się! Wydaje mi się,że wykupiłem wszystkie gatunki z Asclepiadaceae jakie wówczas mieli (zima zarówno dla mnie jak i dla Hinzów jest koszmarem,stracilem kilka roślin), kilka caudexów i parę mniej znaczących sukulentów. W tym roku nie dzwoniłem i nie byłem na miejscu, nie kupiłem nic (mam więc cichą nadzieję, że przybyło Im gatunków).
    Jeżeli bedziesz w przyszłości zamawiał jakieś rośliny z zagranicy i nie bedzie stanowilo dla Ciebie problemu podrzucenie mi katalogu (wówczas koszt przesyłki na pół, chętnie skorzystam.
    Podrzucam kilka fotek (niestety żadnych kwitnących, juz troche póżno
    Pozdrawiam,hatiras

hatiras
    Guest

Wcześniej wspomniana Hoodia na bulwie Ceropegii (fotka ukazuje miejsce zrośnięcia).

hatiras
    Guest

Mały rarytasik (średnica 6cm). Nieokreślony gatunek Ibervillei ze stanowiska naturalnego, kosztowała niemało
    Może w przyszłym roku bedzie ich więcej, bo udało sie jej wytworzyć kilka nasion

hatiras
    Guest

I ta troche popularniejsza (w okresie spoczynku)

hatiras
    Guest

Kolejny caudex, tym razem sporych rozmiarów jak na ten gatunek (nie widziałem większej (Dorstenie wytwarzaja prześmieszne (może tylko dla mnie) kwiaty i produkuja ogromne ilosci łatwo kiełkujących nasion. Nie wiem dlaczego nie są popularne...

hatiras
    Guest

Część kolekcji Asclepiadaceae na stanowisku zimowym.

snakeman
    Guest

odnośnie twojego ostatniego zdjęcia... czy te asclepia...cośtam nie kwitną przypadkiem tak, albo podobnie jak to co jest u mnie w załączniku?
    znalazłem je na kempingu w hiszpanii i bardzo mi sie spodobały
    ukradłem troche i sie przyjęło :P

hatiras
    Guest

Są to niewątpliwie kwiaty Stapelii (Ascleiadaceae). Nie określę gatunku (nawet osobniki jednego gatunku moga sie sporo od siebie róznić) , nie mam nawet pewności czy naturalnie wystepują one w Hiszpanii (wydaje mi sie to jednak wątpliwe). Czy przypadkiem nie zakosiłeś jej z jakiegos przydomowego ogródka, czy ogrodu botanicznego?
    Pozdrawiam,hatiras

hatiras
    Guest

Przepraszam popełniłem błąd,powinno być Asclepiadaceae.
    hatiras

Uprawnienia umieszczania postów