Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Uwaga na zywe kamienie-WAŻNE

ross
    Guest

Uwaga na zywe kamienie-WAŻNE

Zywe kamienie sa bardzo popularne w tarraiach. Bedac niedawno w Amsterdamie odwiedzilem sklepik w ktorym na wystawie stal duzy 8 letni zywy kamien. Jak sie pozniej dowiedzialem od sprzedawcy jest to zwykly zywy kamien i UWAGA JAK SIE GO KAWALEK ZJE TO SIE MA HALUCYNACJE. Po 5 ltach w zywym kamieniu wytwarzaja sie zrodki halucynogenne, wiec radze wymienic kamienie bo trzeba go zjesc bardzo malo a jak zwierzatka jest male to musi go zjesc jeszcze mniej. Z drugiej strony ciekawe jak by sie zachowywal nacpany gekon albo agama.

pepre
    Guest

Re: Uwaga na zywe kamienie-WAŻNE

kurcze nie wiedzialem... czy ktos sprawdzal czy to prawda?
    a moze lophophore widziales, tzw pejotla a nie ten typowy lithops?

Double
    Guest

ja mam kamienie w terrarium i podgryzaja je tylko swierszcze...fakt faktem ze sa potem baaardzo szybkie, jak na prochach ;-) (swierszcze, nie kamienie,rzecz jasna...)

mordd
    Guest

Nawet lophophora w warunkach uprawowych nie wytwarza wszystkich właściwych sobie alkaloidów i nie wywołuje halucynacji - można się nią najwyżej zatruć. Żywymi kamieniami nazywa się rośliny z kilkudziesięciu rodzajów i niewątpliwie są wśród nich takie, które zawierają jakieś substancje czynne - tyle, że w PL w sklepach jest tylko kilka podstawowych i raczej tylko te - niegroźne trafiają do terrariów.

nokeg
    Guest

jak ktoś ma tekie co mogą sprawić halucynacje to kupuje:-) to może być dobry towar, coś al'a grzybki halucynki :-)

mordd
    Guest

Uprawiane u nas sie nie nadaja))) Byli tacy co sprawdzali i nawet prace magisterskie z tego powstaly - nie ten klimat, nie te warunki. Zapomnij Pozostan przy rodzimych wytworach.....

nokeg
    Guest

jak to było w Amsterdamie to może już byłeś zbakany i to niebył żywy kamień tylko krzak ganji:-)

ZIPPO
    Guest

CZE MAM PYTANKO CZY MOGE DAC MOJEJ AGAMIE KAMIENIE Z OCEANU?

ZIPPO
    Guest

CIEKAWE JAK TO JEST ZAJARAC BATA Z JASZCZUREM I CZY MOGLO BY MU TO ZASZKODZIC A MOZE CZUL BY SIE LEPIEJ?

Simooon
    Guest

Ale w terra mozesz wytworzyc pustynny mikroklimat to moze...

Uprawnienia umieszczania postów