-
Panchlora nivea
Witam. Kupiłem w bio-filu troche tych karaczanów ale nigdzie nie moge znalezc opisu ich hodowli... przeglądnołem archiwum ale za wiele tam nie było
Mógłby mi ktoś tak ogólnie przedstawić warunki hodowli tego gatunku ?
Z góry Dzieki
Pozdrawiam
-
Re: Panchlora nivea
Duża wilgotność (u moich torf jest bez przerwy bardzo wilgotny, ale też nie mokry), przyda się wyższa temperaturka jeśli chcesz żeby szybko rosły i mnożyły się ładnie (25-30 stopni będzie w porządku). Jako pokarm przede wszytkim owoce - karmię przeważnie jabłkiem i bananem. Co jakiś czas podrzucam troszkę pokarmu dla rybek w płatkach - tez zjedzą tak dla odmiany. Hodują się ładnie i bez problemowo. No i trzymać w czymś w miarę szczelnym - drobna wentylacja gdzieś u góry - tak żeby larwy nie uciekały (cociaż one przeważnie siedzą w ziemi).
-
-
ja np. karmie tylko psią karmą i dla odmiany owoc ,warzywko i tez zyja i mnoza sie calkiem niezle ( a temperature mam od 23 do 25 )
-
-
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
A co do tego uciekania to to wystarczy dokładnie zrobiona pokrywa z drewna, z kątownikami na kazdym boku. Jeszcze ani jeden mi nie uciekł :P
Z tym kanibalizmem to tez chyba troche przesada, bo z dnia na dzien mam coraz wiecej imago a jedzenie im podaje raz na 4-5 dni.
Uprawnienia umieszczania postów