-
Re: Czy dobrze mysle czy mysz jest sprytniejsza ??
Też nie stosowałem kołowrotków m.in. dlatego, że wydawało mi się, że mysz może sobie zaklinować, połamać ogonek jeśli wejdzie jej w szczebelki. Ja myszek potrzebuję niewiele, teraz mam 0,3,4 w takim plastikowym pojemniku typu fauna box (największy jaki spotkałem, nie wiem jakie rozmiary, ale na oko 40-50x30 lub), ale planuję zorganizowac coś większego. Kołowrotek tam nie wejdzie, bo za niskie. Przydałoby się coś większego w tym typie, bo jest wygodne w sprzątaniu, ale chyba nie produkują.
-
Produkuje zdaje się Savic. 50:40:40. Jeden dostałem w prezencie, w sklepach takich samych nie znalazłem, chyba przywieziony. Nieco w nim wilgotniej niż w moich (17 cm wysokości) i trzeba częściej sprzatać. Mam wrażenie, że 30 cm wysokości nie warto przekraczać, zwłazcza przy większych grupach. Karla ma spore pojemniki typu roller i też najniższe sprawdzają się najlepiej (dorobiona pokrywa z drobnej siatki). Tu jest spore pole manewru bo 80:35:17 można kupić bez trudu i nie drogo (26 zł) + koszt siatki. Przymierzam się właśnie do nich.
-
Juz wiem, czego używam , 46x30x17 cm:
http://animalia.pl/produkt.php?kat=127&id=3628
Jak wyglądają pojemniki typu roller ?
-
moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest akwa przykryte szyba sa takie narozniki w zoologicznych , wiory kilka rolek po papierze zeby myszki mialy zajecie a czasem i schronienie bo konflikty sa nieuniknione a jesli chodzi o rozloznienie w ilosci mysesz to moim zdaniem na 1 samca 2-3 samice to najlepszy uklad bo stale masz mlode. powodzenia
-
Akwarium moim zdaniem nie jest dobre bo panuje w nim duchota. A myszy laboratoryjne to zwierzatka sucholubne, w akwarium łatwo o powstanie śmierdzacego "bagienka". Jeszcze jakieś przykrycia szybą ! Musi być łatwa wymiana powietrza. Poza tym plastikowy pojemnik łatwo umyć w odróżnieniu od ciężkiego akwarium.
-
Płaskie plastikowe pojemniki na kółkach. W OBI kupowałem jako "roller - szuflada na pościel".
-
To sie dobrze domyślałem. Jest to jakieś wyjście, tylko to dorabianie siatki męczace .
-
I tak i nie Na jeden pojemnik pewnie tak bo trzeba dopracować metodę, ale na 10 zrobiłem pokrywy z koszykami na żarcie i pojniki w ciagu jednej nocy..... taśmowo idzie szybko. Taka pokrywa bez koszyka to kwestia kilku minut i ostrych nożyczek... Do wersji z koszyczkiem trzeba się jeszcze zaopatrzyć w cienki drut cynkowany do wyplatania. W sumie da się zrobić. Mnie do faunaboksów zniechęciły ich plastikowe pokrywy, w których raz na jakiś czas myszy wygryzają dziury. Na dobry początek wywaliłem plastikowe dekle i zrobiłem z siatki. Za trochę konieczne ędą u mnie kolejne pojemniki i te będą już supermarketowe: taniej a równie skutecznie.
Uprawnienia umieszczania postów