-
Re: Swierszcze padaja...i pojawiaja sie male robaczki
No to jak ścianki są mokre to się wcale nie dziwię, że są problemy. W przeszłości też mi się tak zdarzyło. Terra może być bez podłoża, ale ja stosuję cienką warstwę piasku (suchego !), wówczas łatwo usunąć szufelką nadmiar odchodów. Wytłoczki i wilgotny torf w pojemniczku. No i oczywiście dobry pokarm i dobra wentylacja + temperatura.
-
Widze,że ten pojemnik ma tylko małe otwory wentylacyjne po bokach a co z górą zamykasz go szczelnie ?.Przy takiej wentylacji objaw będzie następujacy (leżące świerszcze na plecach wymachujące bezradnie nużkami to pewne w 100% bo sam miałem z tym problem,przy zastosowaniu wysokiego pojemnika(taki jak na zabawki dla dzieci) bez zamknięcia górnego ,śmiertelność spadła do minimum.
Po za tym jeśli chodzi o karmienie używam młynka do kawy wsypuje płatki owsiane,kukurydziane,ryż,makaron ,płatki do ryb,karme dla psów suchą,cukier,ogólnie robie taki pożądek z szafek i takie zmielone produkty wsypuje do miski(świerszcze i tak zostawią co im nie będzie smakować.Co do wilgotności są 2 szkoły jedni trzymią na torfie inni nie,Ja na torfie trzymam podrostki,dojrzałe już bez.Możesz włożyć namoczone gąbki tapicerskie,ale z moich doświadczeń część samic będzie właśnie w nie skladała jajka.Zamiast sałaty wole dawać mlecz,koniczyne i trawe (mniej ołowiu ale to zależy czy nie zbierasz jej przy autostradzie
Co do obcinania samcą skrzydełek,nie bawie się w to żadko na dłużej moge wyjechać (nikt z rodziny nie wrzuci zwierzakom jeść) z tego wzgledu przy graniu świerszczy czuje się jak pod namiotem relax gwarantowany
Pozdrawiam i życze owocnej hodowli
-
Miałem to samo tyle że z patyczakami i do tej pory nie wiem co to było
Uprawnienia umieszczania postów