-
Kilka ważnych pytań
Mam zamiar założyć większą hodowle karaczanów, świerszczy i być może myszek.
A sprawa wygląda następująco:
Jedyne miejsce gdzie mógł bym to zrobić to strych jednak panują tam skrajne warunki tzn. w lato jest 30-40*C w południe a w zimie czasem nawet poniżej zera, a wilgotność koło 30%.
Na zimę oczywiście kupie kabel żeby tam nie zamarzły.
Jutro będę miał dokładne wyniki ponieważ dzisiaj dałem termometr elektroniczny i będę jutro wiedział jaki jest zakres temperatur.
I mam pytanie czy w takiej temperaturze świerszczom lub karaczanom coś się stanie? Zakładając, że będę codziennie ( rzadziej co 2 dni) tam zaglądał dawał mokre żarcie świeżą wodę.
A co do myszek to chciał bym na początek tam dać 2-3 myszki żeby mieć „pewne” oseski. Bo z tymi kupowanymi w sklepach to różnie bywa. Jednak z myszkami to nie jest pewne tylko tak się zastanawiam.
Macie może jakieś sugestie?
-
Re: Kilka ważnych pytań
jak bedize kabel to na kraczany by sie to zdalo myszki raczej odpadaja przy takich temp. swierszce tych 40 tez moga nie przezyc chyba ze uda Ci sie jakos zbic ta temp. o pare stopni, jakies zaluzje lub klimatyzacja. Ogllem zle miejsce nie jest tylko w zime ocieplaj.
-
A więc tak.
Teraz czyli o 19 jest tam w dwóch miejscach 28*C.
W podejrzewam że jest tam kolo 23-23*C
W dni upalne od 11-16,17 jest tam koło 35-40*C
CZy one wytzrymają te kilka godzin w takim upale?
I jeszcze jedno pytanie znacie jakiś tani sposób na zrobienie pokrywy do akwa dla karaczanów? Mam deche na wymiar i nie wiem co by tu zrobi:/ Jak to uszczelnić.
-
Źle napisałem
W nocy podejrzewam że jest tam kolo 23-23*C.
Sorki za tyle postów ale to ważna sprawa dla mnie...
-
No właśnie, może zamontuj na tym strychu klimatyzację? A masz tam jakieś okna?
-
Nie moge ingerować w strych:/
Jest tam kilka okien.
-
Więc może wystarczyłoby otwierać okna co jakiś czas i by było nieco chłodniej?
-
a w oknach sa zaluzje?? bo wtedy bylo by chlodniej bo slonce by nei nagrzewalo.
-
To nie okna a pokrycie dachu wpływa na tak wysoką temperaturę. Samo położenie blachy w kolorze ceglastym na dotychczasowy dach z papy (czarnej) obniżyło mi w końcu temperatury do bezpiecznego poziomu.
Theraphos: ja tylko o myszach, reszty nie znam. Zanim je tam wstawisz postaraj się sprawdzić na ile uda ci się obniżyć temperaturę w czasie upałów. 40 stopni to zdecydowanie za dużo, to w zasadzie gwarancja częstych padnięć. Może da się tam solidnie wietrzyć, zrobić mały przeciąg... Rozumiem, że budynek wysoki i zacienienie kawałka dachu nie wchodzi w rachubę? Zimą jest łatwiej z gryzoniami bo bardzo wysokich temperatur nie potrzebują. W razie czego szczury są znacznie pewniejsze jeśli chodzi o porody w niskich temperaturach, myszy czasem zawodzą i 3 sztuki zupełnie nie zagwarantują ci stałej dostawy noworodków.
-
Nie niestety w strych nie moge ingerować. Zobacze jaka jest dokładnie temperatura w południe.
Myszki jak narazie sobie odpuściłem może kupie cos na jesien wtedy juz nie jest tak gorąco bo w domu to nie moge trzymać żądnych zwierząt futerkowych( z powodu kota)
Nie chodzi mi o stała dostawe tylko żeby od czasu do czasu można podać cos innego poza karczanami i świerszczami.
Chciał bym jak najszybciej założyć ta hodowle karmową bo chce kupić kilka pajączków i może jakiegoś jaszczura a bez hodowli karmowej to nie ma co marzyć.
Podstawa to żarcie
Teraz musze coś wymyslić na pokrywe do akwa:/
Uprawnienia umieszczania postów