Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: chodowla mączniaków.... problem

Norek
    Guest

chodowla mączniaków.... problem

witam, dopiero niedawno zaczołem się samodzielną chodowlą jedzonka - mączniaków. trzymam ich w takim wiadereczku po śledziach. porpbiłęm dziurki. A teraz przejdźmy do konkretów:
    1. one tak jakby czarnieją (niewszystkie)
    2. co do jedzenia - daje im otręby i dosypuje mąki.
    3. one też potrzebują wilgoci??? a jeśli tak to jak to zrobić (gdy do mąki doleje wody to zrobi się ciasto...)
    4. temperaturka...
    prosze o wyrozumiałość...

Foxtrott
    Guest

Re: chodowla mączniaków.... problem

poszukaj w archiwum!!!!!!!!
    1.one czyli co? larwy, poczwarki, imago?
    2.owoce, płatki dla rybek, płatki owsiane
    3.jak będą dostawać owoce raz po raz to starczy
    4.20-30st.C

Norek
    Guest

larwy

Dark Raptor
    Guest

Nie stosuj mąki.
    Larwy mogą być nadgryzane przez inne osobniki, lub dajesz im za dużą wilgotność (w obu wypadkach prawdopodobnie wykańcza je grzybica).

malek
    Guest

ja je hoduje w pojemnikach na dnie koło 3-4 cm warstwa mąki, jakiś odzywek, mleka w proszku dla niemowląt i bog wie czego tam jeszcze dosypałem...
    na gorze są reczniki papierowe które czasami spryskam wodą i na nie kłade owoce jak mi szurnie to i resztki z obiadu...
    narazie sie sprawdza całkiem ok... a imago przenosze do innych pojemnikow zeby tam składały jaja..bo w starych po jakimś czasie sie za dużo kup robi i wogole

SpN
    Guest

To ja żeby już nie zakładać nowego tematu:
    Zauważyłem że niektóre mączniaki są już w takim jakby kokonie (ta forma przed imago) wiec mam takie pytanie.Jakie podloze dac imago zeby znosily jajeczka ?
    larwy trzymam w otrębach pszennych+mąka i co jakis czas owoc jakis im wrzuce

OlekL
    Guest

SpN , imago złoży jaja w otręby larwy po wykluciu odrazu będa miały pożywionko

SpN
    Guest

aha
    po jakim czasie imago skladaja jajeczka i trzymac je "do smierci" czy po jakims czasie jak juz zloza jajeczka wypuszczac?

OlekL
    Guest

Ja trzymałem imago na otrębach aż pozdychały i skończyłem z mączniakami z powodu likwidacji z mieszkania zwierząt jedzących je ( ptaszniki)

Norek
    Guest

dobra a teraz powiedzcie mi jak zaprojektować wiadereczko takie litrowe po śledziach żeby nie stało się to co przeddtem. już posegregowałem mączniaki. prosze o pomoc... w sumie to chodzi jak zrobić to z tą wilgocią...

Uprawnienia umieszczania postów