Muszka owocówka (Drosophila spp.)

Najlepiej jest hodować nielotne mutanty, unikniemy inwazji muszek w mieszkaniu. Hodowla prowadzi się w różnego rodzaju szklanych lub plastikowych pojemnikach, o pojemności 200-250 ml. Na dno takich pojemników dajemy 2-4 cm warstwę pożywki. Przepisów na pożywki jest tyle ilu hodowców, wymienię kilka:

1) pochodzi ze strony www.biofil.pl

100g. muessli owocowe
200g. płatki owsiane
400g. wody
250g. wina białego, słodkiego, najtańszego
20g. winnego octu

zmieszać wszystko i zostawić na 2 godziny

2) mój, połączyłem ze sobą różne przepisy i wyszedł prostu i efektywny przepis:

mączka kukurydziana
drożdże
banan
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki octu winnego
woda

nie podaje ilości bo są dowolne, bazą tej pożywki jest mączka, należy ją namoczyć w wodzie z cukrem(na szklankę 2 łyżeczki cukru), odstawiamy ja na jakieś 30 minut, później dodajemy drożdże, i papka z banana(miażdżony banan z odrobiną wody) oraz ocet winny, mieszamy wszystko razem i zostawiamy na jakieś 2 godziny

3) najprostszy

mączka kukurydziana
cukier
woda

słodzimy wodę i zalewamy nią mączkę

4) prostszy od najprostszego

banan

na dno pojemników wkładamy zmiażdżonego banana, można tez użyć samego banana

W ciepłej porze roku z pozyskaniem muszek(niestety nie mutantów) nie ma problemu wystarczy wystawić naczynie hodowlane z paką na dwór, muszki na pewno się zlecą.

Muszki hodujemy w temperaturze 25 st. C, przy tej temperaturze uzyskujemy nowe pokolenie w ciągu 10 dni. Do pojemników hodowlanych wkładamy, wytłaczanki, gałązki lub zmięty papier, żeby owady miały na czym „siedzieć”.

Aby wyłapać muszki możemy użyć ich skłonności do przemieszczania się w stronę światła, wystarczy zakryć rękoma pojemnik hodowlany, a w jego wylocie założyć woreczek foliowy, muszki będą wlatywać, wchodzić prosto do woreczka. Później możemy włożyć woreczek na chwile do lodówki(żeby muszki były mniej ruchliwe) i możemy już podawać mrówką. Możemy udostępnić mrówką niewielki pojemnik z muszkami, do którego z formikarium będzie prowadził wężyk.