Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: WSZYSTKIE ŚWIERSZCZE ZDECHŁY NA RAZ.!!!

Krawiec
    Guest

WSZYSTKIE ŚWIERSZCZE ZDECHŁY NA RAZ.!!!

Dzis rano wystawiłem moje nowo kupione pudełko świerszczy na parapet, zeby im troche cieplej było. Grałem sobie na kompie, w pewnej chwili patrze, wszystkie leza niezywe.O.o CO to ma znaczyc??? Nie da sie ich odratowac?? Bylo z 50 sztuk. Bardzo prosze o szybka odpowiedz.!!!

Dark Raptor
    Guest

Re: WSZYSTKIE ŚWIERSZCZE ZDECHŁY NA RAZ.!!!

Prawdopodobnie je przegrzałeś i przesuszyłeś. Nigdy nie wystawiam swoich zwierząt na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Tylko świerszcze polne, ale zawsze z wilgotnym podłożem i dotępem wody.

Raczej nie odratujesz, ale daj na wilgotne, chłodne podłoże. Może to coś da.

Krawiec
    Guest

A czy mogę karmić nimi Agamę, jeśli jej to nie sprawia różnicy?? Jeśli tak to ile dni??? Bo troche szkoda forsy- kupilem prawie 100 sztuk.

wrbirds
    Guest

Moze na parapecie w efekcie nie bylo cieplej tylko zimno z dworu, nie wiem jaka jest u ciebie temp, bo u mnie jeszcze bywa rano tylka kilka stopni i jesli mialaes moze uchylone okno to swierszcze poprostu zapadly w lekki letarg?????

Bardziej prawdopodobne jest, ze kupiles swierszcze od kogos kto nie ma pojecia o ich zywieniu i dal im jakichs podlych zielonek ze srodkami chemicznymi i wszystkie padly po spozyciu jakiegos insektycydu.......

Pozdrowionka

Dark Raptor
    Guest

Faktycznie, jest to jak najbardziej możliwe.

U mnie na blaszanym parapecie od stony oświetlonej jest już jednak dość gorąco, zwłaszcza, że jeszcze trochę grzeją.

Krawiec
    Guest

Czyli wychodzi na to, że raczej ich już nie ożywię. Teraz nie wiem co zrobić. Czy zostawic je na tym słońcu zeby zeschły i nie rozłożyły się??? I czy moge je potem dawać Agamie ususzone, bo jej to nie sprawia róznicy,???

Dark Raptor
    Guest

Jeśli zostały przechłodzone (nie wiem jakie masz warunki na oknie) to spokojnie je ożywisz.
    Jeśli nie zabiła ich chemia (jak pisał wrbirds), a agama je zjada, to nie widzę problemu (zwłaszcza, że są świeżutkie). W przypadku ususzenia pewnie możesz wwalić je do zamrażarki i podawać jako taki pokarm. Jednak tu raczej powinni się wypowiedzieć hodowcy gadów.

Krawiec
    Guest

To znaczy ze jeśli zdechły z gorąca, to moge je ożywić???

wrbirds
    Guest

Sprawia roznice......wierz mi agamka woli zywe i zdrowe swierszcze od ususzonych i niewiadomo dlaczego padlych.......
    Nie masz pewnosci czy sie zatruly czy przegrzaly, bo rozumiem, ze letarg od zimna juz wykluczyles? W takiej sytuacji poprostu je wywal i musisz niestety kupic nowe, polecam z innego zrodla...

Pozdrowionka

wrbirds
    Guest

nie tylko jesli zapadly w letarg z chlodu to po wstawieniu to wyzszej temp same sie przebudza.

pozdrowionka

Uprawnienia umieszczania postów