-
Re: FAQ Myszy-odp. na pytania oraz Propozycja hodowli w regale..
Myślę, że będziesz zadowolony z efektów zmiany diety. Najlepiej widać jej skuteczność na własnych, zostawionych do dalszej hodowli samicach. Moje, bez selekcji, tylko dzięki diecie są conajmniej półtora raza większe niż sklepowe (obecnie są 2 razy większe bo przemieszane z "rasowymi") i pięknie rodzą. Kiedyś kupowałem faunaboxy ferplasta, ale zmienili rodzaj plastiku w pokrywie i te obecne są dość kruche - nie polecam, zwłaszcza, że drogie. Stare pojemniki mam w lepszym stanie niż nowe......
Cathycash: Duna to ideał, ale niestety przesadzają z cenami, mam je na szczury i lepszych faktycznie nie znam.
-
-
Fotek nie mam, postaram się jakieś zrobić. Pojemniki spokojnie mogą być nieprzeźroczyste - jak dorobisz górę z siatki a pojemnik nie będzie przesadnie wysoki to oświetlenie w środku będzie akurat - wystarczy oświetlenie w pomieszczeniu. W sumie liczy się rytm świetlny, jasno być nie musi. Jeśli sprawdzisz konkretne modele takich pojemników to daj znać, niestety niektóre tworzywa bardzo szybko zostają zjedzone, trzeba trafić na właściwe (zwłaszcza krawędzie powinny być solidne bo od nich zaczynają). Koszyki na żarcie jak najbardziej - też mam takie, zamontowane w jednym z otworów w klapie faunaboxa - w tym samym koszyku montuję pojnik i podaję granulat. W ten sposób w zasadzie nie marnujesz żarcia. Jeśli będziesz wieszał takie jak na zdjęciu to radzę dorobić zamknięcie od góry - tak żeby nie właziły i nie sikały na zawartość co z lubością czynią Na sam granulat, można też zrobić pojemnik na siatce okrywowej - bez wycinania w niej dziur ale tylko przy niskich pojemnikach - wtedy wyjadają przez siatkę, ale nie ma jak zamontować pojnika. Pojemnik na fotce jest zdecydowanie za wysoki - zła wentylacja i kompletnie nie wykorzystana przestrzeń..... za to "fabryka myszy" z pierwszych zdjęć bardzo by mi się przydała
-
-
Lysek, ten pierwszy pojemnik na fotkach twoich odpada (ten z niebieska pokrywka), ma w srodku wypuklosci, kanty co myszki, a juz na 100% szczurki wykorzystaja
pozdrowionka
-
-
Z pojnikami jest niestety problem - końcówki dostępne dla szynszyli są dla myszy za duże a nic mniejszego nie ma.... najprościej jest kupić hurtowo małe pojniki kulkowe Savic (mają wyjmowaną końcówkę) i dopasować je do domowej roboty instalacji. Mnie się na razie nie chciało i stosuję 1 litrowe pojniki, ale przy większej skali system automatyczny na pewno jest dużym ułatwieniem.
-
boż, wy to już naprawdę całe fabryki chcecie zakładać ;-)
Łysek, szkoda że regał w piwnicy - będzie trudno przez okno wyrzucić
-
Ale te dla szynszyli nadaja sie swietnie dla szczurkow, ja stosuje taki automatyczny system i sie doskonale on sprawdza.
Dla myszek mozna zakupic koncowki do automatycznych pojnikow w stnach, kosztuja 2$ i sa bardzo lekkie, mozna je wyslac w kopercie babelkowej za male pieniadze do Polski....
Pozdrowionka
-
Czyli kosztują więcej niż pojniki tu na miejscu....trochę szkoda zachodu
Uprawnienia umieszczania postów