Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: FAQ Myszy-odp. na pytania oraz Propozycja hodowli w regale..

mordd
    Guest

Re: FAQ Myszy-odp. na pytania oraz Propozycja hodowli w regale..

Myślę, że będziesz zadowolony z efektów zmiany diety. Najlepiej widać jej skuteczność na własnych, zostawionych do dalszej hodowli samicach. Moje, bez selekcji, tylko dzięki diecie są conajmniej półtora raza większe niż sklepowe (obecnie są 2 razy większe bo przemieszane z "rasowymi") i pięknie rodzą. Kiedyś kupowałem faunaboxy ferplasta, ale zmienili rodzaj plastiku w pokrywie i te obecne są dość kruche - nie polecam, zwłaszcza, że drogie. Stare pojemniki mam w lepszym stanie niż nowe......
    Cathycash: Duna to ideał, ale niestety przesadzają z cenami, mam je na szczury i lepszych faktycznie nie znam.

Łysek
    Guest

mordd a masz moze foteczki swojej hodowli Bylbym wdzieczny
    A co do faunaboxow mam kilka pustych i dzis przenosze kolejna czesc myszy...
    reszte umiejscowie chyba w pojemnikach podobnych do tych:

lub taki:
    tyle ze w takich jesli by nie bylo bezbarwnych to musialbym zrobic okno z plexi przykrecane...

Dodatkowo w pudlach oczywiscie bardzo dobra wentylacja + zastanawiam sie na oswietleniu diodowym (nie daje tempreatury, dobra dioda daje bardzo ladny strumien swiatla, a calosc bym podlaczyl pod steronik aby sie swiecilo 8-10h dziennie)

Co o takich pojemnikach sadzicie?

Znalazlem tez fotki duzych hodowli gryzoni i rozwiazanie regalowe tez jest dobre, ale nie dopatrzylem sie oswietlenia. POjemniki sa polprzezroczyste a wiec dostep swiatla jest ograniczonyi nie wiem czy montowac u siebie oswietlenie dodatkowe czy nie bo jak widac na fotce nie ma zadnego dodatrkowego swiatla w boxach:

Bo z tego co mysle to te rorki ktore widac to wodopoje a nie oswietlenie...

a takie podajniki karmy mysle ze by sie sprawdzily co o tym sadzisz mordd:

mordd
    Guest

Fotek nie mam, postaram się jakieś zrobić. Pojemniki spokojnie mogą być nieprzeźroczyste - jak dorobisz górę z siatki a pojemnik nie będzie przesadnie wysoki to oświetlenie w środku będzie akurat - wystarczy oświetlenie w pomieszczeniu. W sumie liczy się rytm świetlny, jasno być nie musi. Jeśli sprawdzisz konkretne modele takich pojemników to daj znać, niestety niektóre tworzywa bardzo szybko zostają zjedzone, trzeba trafić na właściwe (zwłaszcza krawędzie powinny być solidne bo od nich zaczynają). Koszyki na żarcie jak najbardziej - też mam takie, zamontowane w jednym z otworów w klapie faunaboxa - w tym samym koszyku montuję pojnik i podaję granulat. W ten sposób w zasadzie nie marnujesz żarcia. Jeśli będziesz wieszał takie jak na zdjęciu to radzę dorobić zamknięcie od góry - tak żeby nie właziły i nie sikały na zawartość co z lubością czynią Na sam granulat, można też zrobić pojemnik na siatce okrywowej - bez wycinania w niej dziur ale tylko przy niskich pojemnikach - wtedy wyjadają przez siatkę, ale nie ma jak zamontować pojnika. Pojemnik na fotce jest zdecydowanie za wysoki - zła wentylacja i kompletnie nie wykorzystana przestrzeń..... za to "fabryka myszy" z pierwszych zdjęć bardzo by mi się przydała

Łysek
    Guest

no fabryka jest abrdzo ladna
    A co do tej fotki z karmnikeim to etz sie z toba zgadzam... Chodzilo tlyko o karmnik.. ok dzis pojade do nomi i na pewno wybiore jakies pojemniki... pozniej napisze

wrbirds
    Guest

Lysek, ten pierwszy pojemnik na fotkach twoich odpada (ten z niebieska pokrywka), ma w srodku wypuklosci, kanty co myszki, a juz na 100% szczurki wykorzystaja
    pozdrowionka

Łysek
    Guest

OK juz jest pewne ze nie bede robil i bawil sie z zadnymi skzlanymi boxami. Znalazlem dzis pojemniki idealne do hodowli jaka prowadze
    Mianowicie pojemniki sa wielkosci 36x27x16:

W mijescu gdzie sa dziury na uchwyty na pewno zrobie okienka z plexi przykrecane srubami

Przewiduje na poczatek zrobic regal z 10 lub 20-stoma takimi pojemnikami i wygladalo by to podobnie do tego co tutaj:

Jeszcze mysle nad rozwiazaniem automatycznych wodopojow (takie ktore beda stale podawaly wode w ilosci jaka bedzie potrzebna mysza... bo kulka w wezyku takim jak akwarystyczny wezyk sie nie sprawdzi ;(

Co do karmnikow to na pewno beda wygladaly tak jak na przedstawionym zdjeciu:

Tyle ze raczej zrobie je na wysokosc pojemnikow aby myszy nie wchodzily i nie siklay na pokarm oraz z zamykanym dnem gdzie myszy beda wyjadac karme przez dziury w siatce, a nie wyciagac duze kawalki przez siatke (tak jak zaproponowal mordd)

Pojemniki nie maja zadnych kanciastych krawedzi w sroku a wiec myszy nie powinny ich gryzc

I co o tym sadzicie ??

mordd
    Guest

Z pojnikami jest niestety problem - końcówki dostępne dla szynszyli są dla myszy za duże a nic mniejszego nie ma.... najprościej jest kupić hurtowo małe pojniki kulkowe Savic (mają wyjmowaną końcówkę) i dopasować je do domowej roboty instalacji. Mnie się na razie nie chciało i stosuję 1 litrowe pojniki, ale przy większej skali system automatyczny na pewno jest dużym ułatwieniem.

Cathycash
    Guest

boż, wy to już naprawdę całe fabryki chcecie zakładać ;-)

Łysek, szkoda że regał w piwnicy - będzie trudno przez okno wyrzucić

wrbirds
    Guest

Ale te dla szynszyli nadaja sie swietnie dla szczurkow, ja stosuje taki automatyczny system i sie doskonale on sprawdza.
    Dla myszek mozna zakupic koncowki do automatycznych pojnikow w stnach, kosztuja 2$ i sa bardzo lekkie, mozna je wyslac w kopercie babelkowej za male pieniadze do Polski....
    Pozdrowionka

mordd
    Guest

Czyli kosztują więcej niż pojniki tu na miejscu....trochę szkoda zachodu

Uprawnienia umieszczania postów