-
-
Re: FAQ Myszy-odp. na pytania oraz Propozycja hodowli w regale..
1. Mam ponad 50 samic, odchowałem wiele pokoleń i nigdy ich nie oddzielam - wszystkie wychowują młode w grupie. Stresem jest właśnie ich oddzielanie i ponowne włączanie do grupy a nie trzymanie razem - to są stadne zwierzęta. Moim zdaniem małe pojemniji są zupełnie zbędne..... Poza tym wybrałeś najgorszy istniejący materiał na pojemniki - nie ma jak wyszorować, zdezynfekować i wchłania zapachy.
2. Śmierdzą wszystkie myszy bo ich mocz ma nieprzyjemny zapach, samce śmierdzą po prostu o wiele bardziej niź samice ze względu na znaczenie terenu- nie ma się jednak co łudzić, że zmniejszenie ilości samców da efekt braku zapachu...ograniczy go jedynie nieco.
2. Kilkanaście samic na 1 samca to za dużo, niektóre dają sobie radę, ale większość nie. Maksymalnie 8 samic, optymalnie 5 na 1 samca - te ilości sprawdzone są na tysięcznych przykładach.
3. Ja polecam wogóle nie kupować w sklepie mieszanek a granulat dla psów podawać ZAMIAST nich a nie jako dodatek. Granulat dla psów to między innymi zmielone zboża + inne składniki. Warzywa, owoce dla urozmaicenia jak najbardziej...... To właśnie dieta (mieszanka w sklepie, jakbytam nie namieszali to same zboża z odrobiną słonecznika) jest najczęściej przyczyną wcinania młodych i ich małej ilości. Poza tym są drogie i zupełnie nie warte swojej ceny. Za 2 zł w supermarkecie można kupić psi granulat, nie najlepszy, ale i tak o niebo lepszy od tych mieszanek. Dla normalnego tzn zgodnego z możliwościami myszy rozrodu konieczne jest ponad 20% białka w diecie - tyle zazwyczaj nie mają tańsze granulaty, dodawanie do niech zbóż (mieszanki sklepowe) jeszcze zmniejsza te ilość do poziomu głodowego...
-
Jeśli chcesz zrobić jedną dużę konstrukcję ze szkła, będzie troche ciężka(z uwagi na wielkość, bedziesz musiał użyć szkła min 6mm). Może lepiej jest zrobić dwa mniejsze takie "pojemniki"(z szyby np 4mm)? Łatwiej będzie transportować (do sprzątania).Wysokość rozumiem 15cm? Będzie dobra wentylacja, ale będziesz musiał to czymś przykryć. Pomyśl, jak zamontujesz poidełka? Nie będzie łatwo...
Muszę przyznać, że pomysł jest ciekawy, i "przyjazny" dla zwierzaków(jeśli oczywiście w tych małych boksach będziesz trzymał po jednej samicy). Myślę, że po drobnych usprawnieniach będziesz miał czystą i wygodną hodowle.
Podsumowując: świetnie, że ktoś w końcu o karmówce pomyślał. Łysek, konstruuj dalej! Może wymyślisz coś uniwersalnego "dla wszystkich"!
-
-
Ja bym poprawił tą folię - i tak zostanie zgryziona. Taki pojemnik to dużo pracy, kasy i za pół roku do śmieci....
Przy kilkunastu myszach na prawdę jeden samiec więcej nie robi różnicy - robi ją, gdy ktoś ma myszy w parach lub bardzo małych grupach - wtedy redukcja samców ma sens, ale ty chyba nieco za bardzo ją zredukowałeś....pomijam zupełnie spokrewnienie myszy, wynikające z faktu wspólnego tatusia - co pokolenie trzebaby kupić nowego. Skarmianie samców w pierwszej kolejności jak najbardziej, ale jednak przemyśl mniejsze, stałe grupy a nie harem kilkunastu samic.
Na prawdę nie rozumiem tego systemu z wyjmowaniem samic- tracisz ruję poporodową, stresujesz je łączeniem z resztą grupy i masz mniej młodych od każdej samicy - gdybyś tego nie robił mógłbyś mieć te same ilości od mniejszej ilości samic...dla mnie dziwne. Nie ma to jakiegokolwiek uzasadnienia bo doskonale odchowują młode w grupie. Im mniej się tam grzebie i przekłada tym lepiej się rozmnażają - poprostu łączy się grupę i przez rok nic nie zmienia (ewentualnie usuwa się agresory i słabe), ot i cała filozofia.
Dla takich grup poidła powinny być spore - przyssawki odpadają, po kilku tygodniach będą do śmieci, od razu przemyśl inne montowanie. Poza tym jeśli sięgną (a sięgną na pewno) to gumowe przyssawki pogryzą.
-
Re: FAQ Myszy-odp. na pytania oraz Propozycja hodowli w rega
Bardzo podoba mi się ten pomysł. Równierz hoduje myszy, ale na dużo mniejszą skale i uważam, że oddzielanie jest najkorzystniejsze. Z reguły po 1-2 tygodnia znów je łącze. Jeżeli wszystkie naraz siedzą to można trafić na samice/samca z jakąś wadą genetyczną. Miałem ostatnio taki przypadek, że jedna samica zagryzała wszystkie młode, swoje i innych myszy. Od tego czasu oddzielam, i nie mam jakiegoś znacznego spadku populacji. Poza tym do mniejszej hodowli lepiej chyba dać troche wytchnienia samic
-
Powinno sie z tego tematu zrobic jakies FAQ o hodowli myszy
-
Kilkanaście samic to już nie "mniejsza hodowla" Jeśli łączysz je po 1-2 tygodniach, to rozumiem, że to 1-2 tygodnie od odzielenia młodych? Czyli następny poród masz minimum 5 tygodni później niż bez odsadzania.... Czyli 2 razy mniej młodych w roku (a nawet gorzej, powody -> snakes.pl)..... trochę wytchnienia to złe sformuowanie - fizjologia tego gatunku jest taka, że krycie następuje zaraz po porodzie, jedynie w skrajnie złych warunkach samice nie są w tym czasie pokrywane. One wytchnienia nie potrzebują bo to nie jest "nadużywanie" samic. Te, które rodzą rzadziej rodzą mniej młodych - udowodnione i uzasadnione w 100%. O tym, czemu rozdzielać nie warto i nie należy szerzej na www.snakes.pl - na podstawie sensownych źródeł, dodatkowo u mnie sprawdzone w praktyce. Na prawdę nie warto. Starsze niż roczne samice i tak nie nadają się do rozmnażania a takie, które w tym wieku mają za sobą intensywne porody raz za razem są w dobrej kondycji i absolutnie nic im nie jest - w razie czego moźna im zafundować należną emeryturę, wcześniej nie ma potrzeby. Oczywiście to wszystko gdy zapewnia im się godziwe warunki i żarcie.....
"trafić na samicę z wadą...." nie jest żadną sztuką odnalezienie takiej w grupie kilku samic. Też miewałem takie lewe i bez trudu je odnalazłem.
-
ja rozumiem że w takiego typu hodowlach chodzi przede wszystkim o wydajnosć.... czyli jak największą ilość pozyskanych młodych, ale dla samicy, ciąża za ciążą nie jest czymś specjalnie korzystnym dla zdrowia.
Samica karmiąc jedne młode, już 'wytwarza' w swoim ciele następne. Poprzednie ledwo odejdą (albo i nie, zależy jak kto oddziela, ja staram się jak najpóźniej) już rodzą się następne.... samicę do wycięcza.
Jeżeli możemy to starajmy się trzymać ciut więcej samic, a pozwolić im trochę odetchnąć....
Chyba lepiej jakość niż ilość?
zdanie hodowcy całkowicie 'zagryzowanego' ;] (choć może niedługo to się zmieni.... )
-
Co do "lewych myszy" to zabrakło mi doświadczenia żeby je wyeliminować To było zaraz na początku mojej przygody z myszami i straciłem w jedną noc 22 młode (2 mioty- jeden 8 i drugi 14!!), co stanowiło jakieś 2/3 mojej poplucji. Dopiero przy następnym zlokalizowałem sprawczynie. Co do "dawania wytchnienia" nie kłóce się, nie jestem pewnie swoich racji. Jednak ja pozostaje przy swoim, przynajmniej na razie. Hodowla zaspokaja moje potrzeby w zupełności, zobaczymy co będzie później....
Uprawnienia umieszczania postów