Z uwagi na czeste pytania dotyczace myszy postanowilem umiescic tego posta
Hoduje myszy dla swoich podopiecznych oraz dla wezy znajomych. Sklad mojej hodowli znajdziecie ponizej, ale na poczatku odpowiem na kilka znaczacych i powtarzajacych sie pytan:

Myszy smierdza
Nieprzyjemny zapach jest spowodowany przez samce. To wlasnie one laza po nasyzm zbiorniku i opsiukja co sie da. Aby wyeliminowac nieprzyjemny zapach nalezy pozbyc sie samcow (ja osobiscie zostawiam zawsze jednego samca na 10-13samic i samiec sobie radzi bardzo dobrze).

Mam dorosłe myszy a one się nie rozmnażają
Jeśli ktoś ma np. jednego samca i od dłuższego czasu nie miał potomstwa warto wymienić tego samca na nowego ponieważ może sobie już nie radzić z samicą/mi. Jeśli po wymianie okaże się że dalej nic wtedy należy zacząć wymianę od samic(y)

Samica zjada młode z miotu
Najczęsciej zdarza się to przez niedobór wody lub jedzenia. Ja osobiscie zalecam do mieszanek zakupionych w sklepie wsypac kilka deko pokarmu dla psow oraz od czasu do zcasu dac myszkom owoce i warzywa. Myszy musza miec oczywiście stały dostęp do świeżej wody.
Następnym czynnikiem może być stres spowodowany przez za duże ingerencje człowieka w ich pobliżu, przegęszczenie itp.
Zawsze polecam oddzielanie ciężarnych samic do osobnych pojemników na czas ciązy i wychowania młodych co spowoduje iż samica nie będzie niepokojona przez inne myszy i w spokoju odchowa młode.
Kolejnym powodem zjadania może być osłabienie lub jakaś choroba młodego [oseska] Myszy już takie są że same zabijają i zjadają młode które skazane są na śmierć.

Moja hodowla sklada sie z kilkunastu myszek.
Obecnie tez przewidziałem konstrukcje do dalszej hodowli mysz...

Jak widac konstrukcja przewiduje 22boksy kazdy z nich 15x20x15 oraz 2 o wymiarach 15x20x30 (wys/gl/szer) obecnie nie mam w sumie tylu mysz ale musze je rozmnozyc dlatego zaprojektowalem sobie taki estetyczny pojemniczek Planuje tak wykozystac te boksy:
Oto jakby to wygladalo:

2szt. - dla samcow [boksy mniejsze]
2szt. - dla dorastajacych myszek (od 3tygodnia w zwyz) [boksy wieksze]
20szt - dla doroslych samic

W razie jakby przychowek nie mial miejsca do odchowu przeznaczam jeszcze przystosowana przeze mnie szafe z dwoma miejscami dla samic i samcow o wymiarach ok 50x40x150 (wys/gl/szer) tak wiec jak w jednym nawet dniu bede musial dodzielic matki i np. 100wychowankow to nie bedzie problemow
Oto szafa:

I co myslicie o mojej przyszlej hodowli? Poki co to projekt z boksami jest w fazie przemyslen, a szafa na razie uzywana przez 3samce(na dole) i 7samic pozostale mam w domu (odchowuja mlode -kazda w osobnym faunabox'ie)
Do dalszej hodowli na poczatek przeznaczam
2-dorosle samce
9-doroslych samic
4-mlode samiczki ( 16dni)
Mam jeszcze:
7-oseskow 3dniowe - z tego miotu tez wszystkie samiczki beda przeznacozne do hodowli
A wiec mozna powiedziec ze bede mial hodowle zlozona z 22mysz w roznym wieku poniewaz reszta (28samcow) jest hodowana w osobnej szafaie i przeznacznna do skarmiania w pierwszej kolejnosci aby pozbyc sie zapaszku

I co sadzicie o moim rozwiazaniu i przyszlym regale na myszy