Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: myszy śmierdzą (setny raz na forum)

Mieszany widok

mnich87
    Guest

myszy śmierdzą (setny raz na forum)

Wiem, że ten temat był już wiele razy poruszany, ale co mogę jeszcze zrobić (prócz wysypania dna torfem i wiórami oraz częstego wietrzenia), aby myszy mi nie śmierdziały? Może są jakieś preparaty przeciwzapachowe (prócz dezodorantu ;D)?
    Z góry dzięki za odpowiedź!
    Michał
    P.S. Nie ochrzaniajcie mnie za to, że po raz setny, ale o preparatach jeszcze nie słyszałem.

Radek. P.
    Guest

Re: myszy śmierdzą (setny raz na forum)

Samice mniej śmierdzą. Jeśli to chodowla myszy karmowych, zostaw sobie tylko jednego samca. Nadal będą śmierdzieć, ale mniej.

Łysek
    Guest

Tak jak mowi radek skarmiaj w pierwszej kolejnosci samcami to one tak sisaja! Ja teraz mam pecha bo na 50mlodych mam tylko 8samic... dobrze ze jak sie rozsiusiaja to juz bedzie cieplo w altanie ;P

wrbirds
    Guest

Niestety, nie ma takiego srodka
    Zawsze beda smierdzialy, nawet wymienianie podloza non stop nie zapewni ci przyzwoitego zapaszku.

pozdrowionka

mnich87
    Guest

Szkoda. W sumie przez lato nie powinno być problemu, bo będe miał cały czas otwarte okna, ale w zimie zrobi się sajgon . Myślałem nawet o tym, żeby mieć tylko 3-4samice, a dorosłego samca dokupywać co 3 tygodnie do zapłodnienia i potem do węża, ale nie wiem, czy po stresie po podróży będzie chciał się rozmnażać. Czy to dobry pomysł?

wrbirds
    Guest

No napewno nie tak odrazu zabierze sie do pracy, bedzie musial troszke posiedziec, ale raczej nie powinno byc z samcem problemow.
    Zawsze mozesz kupowc mrozonki i problem z glowy Ja mam myszy po 2 zl i woze do Wawy wiec jakby co to daj znac.

pozdrowionka

Karn
    Guest

do wawy masz troche daleko :P

Cathycash
    Guest

Częsta wymiana ściółki i jak najmniejsza ilość samców.

Myszy leją po domkach, rurach, miskach itd więc te rzeczy trzeba ograniczyć

wrbirds - jeździsz z Elbląga do Wawy? a można Cięczasem troszeczkę wykorzystać do transportu jakiegoś zwierza?

wrbirds
    Guest

Cathycash zalezy jaki to zwierz
    Jakby co to pisz na maila.

Pozdrowionka

ayeek
    Guest

Najwiekszy zapach wydziela mocz. Tak jak u innych zwierząt, myszy(samce) zaznaczają terytorium. Jeśli obok jest inny samiec, nawet w drugiej klatce(akwarium), to... ci nie poszło. Nawzajem będą czuły swój zapach i bez przerwy zaznaczały terytorium(czyt. LAŁY). Rada: nie wiem jakie masz zapotrzebowanie na myszy, ale najlepiej zrób harem 1samiec + samice(od 1 do 6). Nie wytępi to oczywiście całego zapachu, ale zmniejszy intensywność. Torf + trociny to b.dobre rozwiązanie, jeśli o podłoże chodzi(ja stosuje 2częsci torfu kwaśnego na 1część trocin). Pozostało wspomnieć o regularnej wymianie...
    pozdrowionka

Uprawnienia umieszczania postów