Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Jaki gatunek świerszcza jest najbardziej Cichy?

DAAMOOK
    Guest

Re: Jaki gatunek świerszcza jest najbardziej Cichy?

Najcichszy jest ten ktoremu obetniesz pokrywy krzydełek. Wystarczy jedno.
    Osobiscie obcinam oba i to razem ze skrzydełkami. Mam spokoj i na dodatek jak przejdzie wylinke jakis nowy to od razu mu tez obcinam.

Tylko ze we wtorek/sroda spodziewam sie 300 sztuk swierszczy wiec zobaczymy jak to obcinanie wyjdzie na wieksza skale.

Karn
    Guest

a karaczenek zielony ?? =]

SDY
    Guest

A karaczan zielon to w ogole jest najcichszy:P K. zielone sa male, lataja... Z karaczanow polecam B. dubia. Ja je mam i jestem strasznie zadowolony. Nie lataja, nie laza po szybach, sa w miare duze i ladne. Ciche, spokojne.

Radek. P.
    Guest

A świrszcz z obciętymi skrzydłami może się jeszcze rozmnażać, czy samice go olewają i nadaje się już tylko na karmę?

Dark Raptor
    Guest

Może się rozmnażać, bo obok grania, ważne są też feromony (prawdopodobnie wydzielane) oraz "taniec" godowy.

Co do ucinania skrzydeł. Raczej nie powinno się go stosować u świeżo wyliniałych świerszczy, gdy pompują hemolimfę w skrzydła. Można doprowadzić do jej wycieku, a to może spowodować problemy w prawidłowym "stwardnieniu" świerszcza. Pomijam kwestię podatności na infekcje.

Osobiście nie bawię się w ucinanie skrzydeł. Do ich grania można się przyzwyczaić, ale to już kwestia indywidulana.

Karn
    Guest

łee to karacznki se daruje a świrszczyki mówicie że bananowe :P a po ile byłaby parka takowych "muzyków" ?

djtommi
    Guest

No ja kupowalem za jak sie nei myle 0.25 zl za sztuke ale trudno je dostac bo nie sa popularne bo sa dosc male jak na swierszcze.

P.S Dark jednak graja :P narazie jedna noc nie moglem spac ale teraz jest spoko i sa juz jajeczka ale skoczne jak cholera.

Hysterocrates
    Guest

Każdy gantunek przestanie cykać po ucięciu skrzydeł.

Jaca
    Guest

U świerszczy można rozróżnić 3 rodzaje wydawanych dźwięków:
    - przywołujący samice i jednocześnie informujący o swojej obecności (zajętym terytorium) inne samce,
    - godowy, połączony z tańcem, zakończony kopulacją,
    - bojowy, wydawany przy starciu dwóch samców.

Jeśli obetniesz świerszczowi skrzydła, pozbawiasz go praktycznie tylko możliwości przywoływania samic z dalszej odległości i określania swojego terytorium, co w warunkach terraryjnych jest zupełnie nieprzydatne, o samice są zawsze w pobliżu.

dawid_długoszewski
    Guest

ja mam kubańskie i nawet czasami ostro grają

Uprawnienia umieszczania postów