W przeciągu ostatnich kilku lat, obserwuje się dynamiczny rozwój terrarystyki w Polsce. Wielu ludzi decyduje się na zakup i hodowle egzotycznego zwierzaka. Czy to węża, czy pająka... Dla części osób jest to niemal jak powołanie. Ich zwierzętom mogą pozazdrościć nawet ich bracia na wolności. Ale spora liczba "terrarystów" to osoby, które uległy modzie. Bo któż z nas nie lubi rozmawiać o swoich boasach, agamach czy kędziorach z kolegą, kiedy przysłuchuje się temu z zazdrością grupka ciekawskich. Czym jest więc "bycie terrarystom"? Miłośnikiem zwierząt (tylko egzotycznych?), czy może posiadaczem takiegoż? Uważam, że jeśli ktoś decyduje się na jakiegokolwiek pupila, to spowodowane jest to czymś więcej, niż tylko "egoistyczną" chęcią posiadania. Towarzyszy temu... jakieś uczucie do zwierząt? (nie u wszystkich). Więc jak wytłumaczyć zachowanie kogoś, kto robi wszystko, żeby jego "przyjaciel" w terrarium miał jak najlepsze warunki, martwi się, kiedy za długo "kupki nie zrobi", a kiedy przychodzi pora posiłku TOPI , albo DUSI myszy i szczury? Czy ktoś kiedyś się nad tym zastanowił? Kiedy czytam takie posty (a jest ich trochę), opadają mi ręce. Rozumiem, że np. węże są zwierzętami, które żywią się tego typu pokarmem. Czy nie ma innego sposobu zabijania? Są!! Wystarczy poszukac!!!
Sprawa druga to hodowle karmowe. Ciężko zrozumieć (nie tylko mi) osoby, które zadają pytania typu "czy mogę hodować myszy w szafie?", "czy myszy w nie ogrzewanej piwnicy bez światła będą się rozmnażać?", "czy nie będzie przeszkadzało świerszczom, jak będą koło głośnika basowego na biurku stały?". Nie zastanawialiście się nad tym, że np. mysz stoi na wyższym szczeblu ewolucji niż wąż, i ma bardziej rozbudowany układ nerwowy? Uważacie, że hodowle karmową można trzymać "gdzieś w piwnicy", bo to "tylko karmówka"??!!
APEL DO SKLEPÓW ZOOLOGICZNYCH!!! Zróbcie coś z tymi idiotycznymi cenami na zwierzęta karmowe, żeby jak najmniej osób zakładało własne hodowle. Oszczędzimy cierpienia wielu niewinnym zwierzakom, a zarobicie na ilości.
APEL DO PRYWATNYCH HODOWCÓW!!! Ujawnijcie się, będzie nam wszystkim lżej! (w szczególności zwierzakom)
Sfrustrowany "terrarysta"