Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Kilka pytań o drewnojadach

lukasz_dyn
    Guest

Kilka pytań o drewnojadach

Witam,
    mam troche larw na skarmienie ale mam czym karmić wiec pomyślałem ze zrobie siebie małą hodowle tylko mam kilka dylematów:
    Czy dorosłe żuki mogą sie wspinać i czy mogą przegryść wentylacje z tkaniny?
    Czy moge dać do pomieszczenia hodowlanego kabel grzewczy? ( podejrzewam ze moze zostać pogryziony )
    No i jakie minimalne terrarium mam mim przeznaczyć?

Dark Raptor
    Guest

Re: Kilka pytań o drewnojadach

Nie mogą się wspinać.
    Mogą się przegryźć.
    Nie dawaj kabla. Zbyt duża temperatura podłoża nie odpowiada larwom.
    Możesz trzymać nawet kilkadziesiąt sztuk w 30x14x25 cm. Ja trzymam obecnie w 40x30x20cm. Wszystko zależy od ilości materiału jaki dasz im do rozwoju. Moje rozwijają się w tej chwili w pieńkach brzozowych, wstawionych "na wcisk" do terrarium.

lukasz_dyn
    Guest

jaką głębokość podłoża im stosujesz i czy moge tzymać je tylko częściowo przykryte od góry?

Dark Raptor
    Guest

Ja mam odsłonięte z góry.
    Podłoże z ok. 2 cm (ale w miarę czyszczenia pniaków od środka, grubość podłoża rośnie).

lukasz_dyn
    Guest

A czy pniaki mogą być w miare świeże ? Czy musze je jakoś oczyszczać? No i jaka temp minimalna i optymalna?

Dark Raptor
    Guest

Optymalna temperatura to ok. 30 st. C.

Pniaki najlepsze z tzw. "brunatną zgnilizną". Ja stosuję ok. 4 - 5 letnie, odleżałe w ściółce w lesie. Z pniaków wybieram tylko larwy sprężyków i innych drapieżnych owadów. Reszta jest niegroźna.

lukasz_dyn
    Guest

ok dzięki wielkie za pordy... teraz do dzeła, ale juz chyba nie dziś :]

robert.p.
    Guest

Ja trzymam larwy w torfie i karmie czym popadnie.jedzą owoce,warzywa,mieso,karme dla psów suchą i inną materie organiczną.Przed przeobrażeniem wygniatają sobie w torfie "komory" i tam sie przeobrażają.A ponieważ chrząszczy sporo wychodzi to ta metoda hodowli tez im widac odpowiada.To łatwo przystosowujące sie zwierzęta

lukasz_dyn
    Guest

jeszcze jedno pytania: Czy przegryzą gróbą warstwe sylikonu?

Dark Raptor
    Guest

Teoretycznie mogą, nie w takie rzeczy już się wgryzały. Wszystko zależy gdzie ten sylikon będzie i czy nie będą miały obok lepszych i smaczniejszych rzeczy do gryzienia

Uprawnienia umieszczania postów