-
Kilka pytań o drewnojadach
Witam,
mam troche larw na skarmienie ale mam czym karmić wiec pomyślałem ze zrobie siebie małą hodowle tylko mam kilka dylematów:
Czy dorosłe żuki mogą sie wspinać i czy mogą przegryść wentylacje z tkaniny?
Czy moge dać do pomieszczenia hodowlanego kabel grzewczy? ( podejrzewam ze moze zostać pogryziony )
No i jakie minimalne terrarium mam mim przeznaczyć?
-
Re: Kilka pytań o drewnojadach
Nie mogą się wspinać.
Mogą się przegryźć.
Nie dawaj kabla. Zbyt duża temperatura podłoża nie odpowiada larwom.
Możesz trzymać nawet kilkadziesiąt sztuk w 30x14x25 cm. Ja trzymam obecnie w 40x30x20cm. Wszystko zależy od ilości materiału jaki dasz im do rozwoju. Moje rozwijają się w tej chwili w pieńkach brzozowych, wstawionych "na wcisk" do terrarium.
-
jaką głębokość podłoża im stosujesz i czy moge tzymać je tylko częściowo przykryte od góry?
-
Ja mam odsłonięte z góry.
Podłoże z ok. 2 cm (ale w miarę czyszczenia pniaków od środka, grubość podłoża rośnie).
-
A czy pniaki mogą być w miare świeże ? Czy musze je jakoś oczyszczać? No i jaka temp minimalna i optymalna?
-
Optymalna temperatura to ok. 30 st. C.
Pniaki najlepsze z tzw. "brunatną zgnilizną". Ja stosuję ok. 4 - 5 letnie, odleżałe w ściółce w lesie. Z pniaków wybieram tylko larwy sprężyków i innych drapieżnych owadów. Reszta jest niegroźna.
-
ok dzięki wielkie za pordy... teraz do dzeła, ale juz chyba nie dziś :]
-
Ja trzymam larwy w torfie i karmie czym popadnie.jedzą owoce,warzywa,mieso,karme dla psów suchą i inną materie organiczną.Przed przeobrażeniem wygniatają sobie w torfie "komory" i tam sie przeobrażają.A ponieważ chrząszczy sporo wychodzi to ta metoda hodowli tez im widac odpowiada.To łatwo przystosowujące sie zwierzęta
-
jeszcze jedno pytania: Czy przegryzą gróbą warstwe sylikonu?
-
Teoretycznie mogą, nie w takie rzeczy już się wgryzały. Wszystko zależy gdzie ten sylikon będzie i czy nie będą miały obok lepszych i smaczniejszych rzeczy do gryzienia
Uprawnienia umieszczania postów