Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Siatka na pojemnik z torfem?

dawid_długoszewski
    Guest

Siatka na pojemnik z torfem?

Zauważyłem że świerszcze bardzo dużo kopią.Czy potrzebna jest siatka.I czy będą świerszcze składac przez nią jajka i czy jest sens bawic sie w montowaniem siatki.Staram sie zawsze jak sraszam wyrównywac torf.

bysiu
    Guest

Re: Siatka na pojemnik z torfem?

Pomysł z siatką jest bardzo dobry.Nie można stwierdzić, czy świerszcze calkiem nie będą wykopywać ziemi ale zostanie to w dużym stopniu zmniejszone.

robert.p.
    Guest

Siatka jest niezbedna jesli chcesz miec duzo jajek.Inaczej powykopują ci je
    Ja uzywam siatki z plastiku o oczkach ok 7-8 mm
    To taka siatka na ogrodzenia,kupiona w sklepie ogrodniczym
    Samice nie mają problemu ze znoszeniem jaj ,a nie mogą sie zakopac bo oczka siatki są za małe

dawid_długoszewski
    Guest

Czyli mam maksymalnie wypełnić pudełko torfem i na górze przykleic siatke?

SDY
    Guest

Nie przyklejaj. Bardzo czesto, przy tym rozwiazaniu, samice obsrywaja torf ktory jest wilgotny i odchody szybko plesnieja. Chyba nie musze mowic ze to niedobrze... Raz na jakis czas trzeba siatke zdjac i zobaczyc czy wszystko jest ok. Ja mam moja przymocowana drucikiem miedzianym. "Owinalem" nim pojemniczek przy jednym boku, przy drugim i wzdluz. Jak toche pokombinujesz to z tego drucika zrobisz sobie wygodne tzrymadelko ktore ulatwia nieco operowanie przy pojemniczku:P

Foxtrott
    Guest

http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=3763&t=3763
    siatka sprawdza się bardzo dobrze ale jak każde ulepszenie ma i swoje wady.
    świerszcze włążące na siatkę często srają sobie, a ich gówienka spadają na torf. torf musi być wilgotny, a nie sprzątane gówienka, wilgoć i wysoka temperatura to gwarantowana inwazja roztoczy. najlepiej wkładać taki pojemnik na 2-3 dni do terra ze świerszczami i potem przenosić do jakiejś wylęgarki zanim świerszcze zdążą porządnie napaskudzić.

Uprawnienia umieszczania postów