-
jaki kabel grzewczy dla świerszczy aby temperatura30stopni?
właśnie jaki kaabel grzewczy zamontować (ilu watowy) aby w akwarium dla świerszczy o wymiarach 80x30x30 mieć temperature 30 stopni przy temperaturze pomieszczenia w którym je trzymam 16 stopni.
czyli o 14 stopni podwyższyć temperature myślałem o kablu 35 watt i jakimś dobrym termostacie z czujnikiem powietrznym i podłogowym i chce dać ten kabel pod terrarium (tylko nie wiem w jaki sposób)??!!
proszę o konkretne odpowiedzi a niedomysły!!
za odpowiedzi z góry dziękuje
-
Re: jaki kabel grzewczy dla świerszczy aby temperatura30stopni?
Ja bym proponowal zastosowanie kabla 50W / 7m i zastosowanie termostatu Wytedy bedziesz mial pewnosc iz bedzie zachowana odpowiednia temperatura. W tym przypadku 30st.
Co do zamontowania to proponuje:
polozyc podkladke ze styropianu (nie musi byc gruby), na to poluz kabel, jakas szybke i na to mozesz postawic akwarium
drugie rozwiazanie to zastosowanie kafelek.: wykladasz kabel pod spodem na to kafelki i na calosc stawiasz akwarium.
Jesli chcesz mozesz rowniez tak samo zrobic wewnatrz akwarium ale wtedy raczej aby nie peklo od temp. proponuje wylozyc dno styropianem i na to szybe lub kafelki - oczywiscie na wymiar... mozesz uszczelnic jakas uszczelka np. do okien jest tania i latwo ja nakleic - wtedy nie beda wpadaly odchody w szczeliny no i same swierszcze... sylikon odpada bo beda go wyjadac...
To byly moje pomysly
-
może jeszcze jakieś pomysły??
-
zere i jak tam... zamontowales cos?? Pochwal sie
-
nareszcie jestem po ciężkiej pracy!! :-))
moje ostateczne rozwiązanie to kabel 50 watt na akwarium 54 litry!!
najpierw położyłem styropian, na niego przyklejiłem zwykłą spożywczą folie aluminiową, na to siatke budowlaną plastikową do której przywiązałem drucikami miedzianymi kabel grzewczy, na koniec całość przysypuje drobnym piaskiem (czyli kabel grzewczy przyczepiony na siatce plastikowej), na piasek kłade folie aluminiową i na to akwaria. na każde akwarium daje kabel 50 watt.
no i jeszcze żeby było do kompletu to dodam że do całego zestawu dokupiłem sobie dobry termostat z czujnikiem podłogowym tak żeby temperatura dna terrarium była 25 - 30 stopni!!myśle że taka temperatura moim świerszczom wystarczy!?
no i co o tym sądzicie!!WYPOWIADAĆ SIE!!
-
-
nadal czekam na uwagi i propozycje do mojego rozwiązania!!
Uprawnienia umieszczania postów