-
Szczury
Chciałem się zapytać co się szybciej mnozy i wiecej potomstwa daje szczury czy myszy a i czy szczury tak samo smierdzą jak myszy??
Dzieki za odpowiedzi.
pozdr
-
Re: Szczury
Więc tak...
Myszy mnożą sie szybciej ponieważ okres ciąży jest krótszy....
Szczury śmierdzą mniej niż myszy , ale zapach myszy mozna ograniczyć do minimum... ja mam w swoim pokoju aktualnie ponad 30 mysz... zapach nikły...
-
"Szybciej" myszy, ale szczury wydajniejsze bo dają znacznie więcej młodych. Jeśli masz miejsce na szczury to na pewno są bardziej opłacalne w produkcji (wydatki są większe na początku - pojemnik, pojnik itd). Poza wszystkim szczury są mniej wrażliwe na trudne warunki (zimno, hałas...). U myszy na pierwszy plan wybija się zapach samca i moczu, u szczurów po prostu zapach odchodów: intensywność jest podobna choć rodzaj zapachu inny. Ja myszy traktuję w tej chwili jako konieczność (małe noworodki) a wszystkie rozmiary większe załatwiają szczury bo są pod tym względem tańsze i pewniejsze.
-
Goblin oprocz czestej wymiany trocin co jeszcze stosujesz aby zwalczyc zapach?
ja aktualnie dla ok 5dorosluch i 20biegusow zmieniam trociny co 4dni istosuje torf pod trociny.. Cos jeszcze robisz?
-
szczury zdecydowanie lepsze:
- pewniejszy wychów - nie zjadają młodych
- zdecydowanie troszczą się o młode, jak "grzebiesz" u myszy to uciekają od młodych (przynajmnie moje) a szczury warują przy swoich
- szczury śmierdzą inaczej niż myszy
- można je nauczyć sikać do np. słoiczka co zmniejszy uciążliwość zapachu i częściej czyścimy pojemnik na mocz niż całe pomieszczenie (myszy też można tego nauczyć ale są bardzie uparte i sikają do pojemnika z czystą wodą)
- jak chodzi Ci o większe osobniki do karmienia to szczury lepsze, 2 tygodniowy szczur jest większy niż dorosłą mysz
ale jak zdecydujesz się na szczury to uważaj żeby przypadkiem nie nauczyć ich gryzienia...
Uprawnienia umieszczania postów