-
ZDYCHAJĄCE ŚWIERSZCZE!!!!
Mam pytanie ponieważ ostatnio zauważyłem na dnie akwarium jak jeden świerszcz zdycha do góry nogami.Dzisiaj ponownie sie to powtórzyło.Bede dzisiaj je czyscił i zmieniał wytłaczanki.CZYM MOGŁO BYĆ TAKIE ZJAWISKO SPOWODOWANE???Daje im codziennie jedzenie dla rybek i marchewke i czasem jabłko a nawet wczoraj wrzuciłem im pokarm dla rybek.PROSZE O ODP
-
Re: ZDYCHAJĄCE ŚWIERSZCZE!!!!
-
Dawid a może on nie zdycha, tylko wylinke przechodzi?!!! :-))))))
-
Jakby Ci zdechły wszystkie daj znać.
-
W sumie było parę razy na forum, np:
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=4286&t=4286
CRIMSON, nadal Ci padają?
-
Zdechły mi tak dogóry nogami chyba 2 sztuki,Tzn konały a ja je wyrzuciłem bo nie chciałem żeby inne osobniki zjadły go i np.zaraziły się.Wczoraj(piątek)Wymyłem całe akwarium i zmieniłem wytłaczanki i narazie nie zaobserwowałem zdychania.
-
mi padło kilka sztuk jak trafiłem jakąś lewą sałate, szybko wyjąłem z terrarium i zrobiłem kwarantanne - potem było ok, może pokarm?
-
moje zdanie na ten temat jest takie i przestroga dla innych, jeśli chodujecie świerszcze w pojemnikach plastikowych typu faunbox i inne to nigdy nieużywajcie do ich mycia detergentów lub chemii (np: domestos).Plastik ma takie właściwości że może pochłaniać część związków chemicznych które są groźne dla naszych podopiecznych a tym bardziej jeśli ten plastik jest nawet delikatnie porysowany, do ich mycia wystarczy przegotowana ciepła woda(dlatego przegotowana ponieważ nieniszczy plastiku).co innego jest z szklanymi terrariami gdzie detergenty i chemie można później po umyciu łatwo wypłukaać wodą.
Może dlatego także dlatego CRIMSON wcześniej ci zdechło dużo świerszczy!!
-
Teraz sprawa wygląda tak. Kupiłem trochę i prubuję hodować.
Kupne każdej wielkości mają się dobrze, natomiast te co wylęgają się u mnie
padają po paru godzinach.
Kombinowałem na wszystkie strony /torf, pokarm, wilgotność itd./ i nic nie pomaga.
-
Możliwe, że masz rację, ale teraz w tych samych pojemnikach trzymam nowe i jest ok.
Uprawnienia umieszczania postów