Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: ZDYCHAJĄCE ŚWIERSZCZE!!!!

dawid_długoszewski
    Guest

ZDYCHAJĄCE ŚWIERSZCZE!!!!

Mam pytanie ponieważ ostatnio zauważyłem na dnie akwarium jak jeden świerszcz zdycha do góry nogami.Dzisiaj ponownie sie to powtórzyło.Bede dzisiaj je czyscił i zmieniał wytłaczanki.CZYM MOGŁO BYĆ TAKIE ZJAWISKO SPOWODOWANE???Daje im codziennie jedzenie dla rybek i marchewke i czasem jabłko a nawet wczoraj wrzuciłem im pokarm dla rybek.PROSZE O ODP

Kuwert
    Guest

Re: ZDYCHAJĄCE ŚWIERSZCZE!!!!

Wentylacje masz dobrą??

zere
    Guest

Dawid a może on nie zdycha, tylko wylinke przechodzi?!!! :-))))))

CRIMSON
    Guest

Jakby Ci zdechły wszystkie daj znać.

Dark Raptor
    Guest

W sumie było parę razy na forum, np:

http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=4286&t=4286

CRIMSON, nadal Ci padają?

dawid_długoszewski
    Guest

Zdechły mi tak dogóry nogami chyba 2 sztuki,Tzn konały a ja je wyrzuciłem bo nie chciałem żeby inne osobniki zjadły go i np.zaraziły się.Wczoraj(piątek)Wymyłem całe akwarium i zmieniłem wytłaczanki i narazie nie zaobserwowałem zdychania.

Miszqa
    Guest

mi padło kilka sztuk jak trafiłem jakąś lewą sałate, szybko wyjąłem z terrarium i zrobiłem kwarantanne - potem było ok, może pokarm?

zere
    Guest

moje zdanie na ten temat jest takie i przestroga dla innych, jeśli chodujecie świerszcze w pojemnikach plastikowych typu faunbox i inne to nigdy nieużywajcie do ich mycia detergentów lub chemii (np: domestos).Plastik ma takie właściwości że może pochłaniać część związków chemicznych które są groźne dla naszych podopiecznych a tym bardziej jeśli ten plastik jest nawet delikatnie porysowany, do ich mycia wystarczy przegotowana ciepła woda(dlatego przegotowana ponieważ nieniszczy plastiku).co innego jest z szklanymi terrariami gdzie detergenty i chemie można później po umyciu łatwo wypłukaać wodą.
    Może dlatego także dlatego CRIMSON wcześniej ci zdechło dużo świerszczy!!

CRIMSON
    Guest

Teraz sprawa wygląda tak. Kupiłem trochę i prubuję hodować.
    Kupne każdej wielkości mają się dobrze, natomiast te co wylęgają się u mnie
    padają po paru godzinach.
    Kombinowałem na wszystkie strony /torf, pokarm, wilgotność itd./ i nic nie pomaga.

CRIMSON
    Guest

Możliwe, że masz rację, ale teraz w tych samych pojemnikach trzymam nowe i jest ok.

Uprawnienia umieszczania postów