-
-
Re: OJ GRAJĄ!
mozna podcinac skrzydla samcom
-
Mnie to byłoby nie stać na taką brutalność
-
ucina sie skrzydełka albo jedno.
-
słyszałem, ze ktoś obkładał terra styropianem dla wytłumienia, ale wg mnie lepiej jest na bierząco nowym samcom obcinać prawą pokrywę skrzydłową. to jest bezblesne dla świerszcza i całkowicie go wycisza.
-
Według mnie najlepszym sposobem jest podcięcie albo całkowite usunięcie jednego ze skrydeł.
-
no to spróbuj nawet 2 skrzydełka uciąć, zobaczymy czy cociaz trochę go wyciszysz:]
skrzydła nie biora udziału w wytwarzaniu dzwięku.
dzwięk powstanie przez pocieranie nawzajem pokryw skrzydłowych, jako, że prawa jest na górze to tą najwygodniej uciąć.
p.s. żabę w profilu masz świetną!!!
-
Ja samce trzymałem w innym akwa niż samice i gdy tylko przeszły oststnią wylinkę to na drugi dzień odcinałem oba skrzydełka przy podstawie i łączyłem samce z samicami. Po 12 dniach setki świerszczyków zaczęły się wylęgać z jajeczek.
-
wow, no to musisz mieć niezłe warunki jak od jaja do małego 12 dni u mnie trwa to około 20 dni, ale nie dogrzewam jakoś potężnie, 30 st to max ile u mnie jest.
jaką masz temp??
-
ja wystawiam do łazienki i nie mam problemów a te co trzymam w pokoju to skrzydła wyżynam. Ale te co trzymam w pokoju to stoja tylko wtedy gdy zwierzaki nie chcą jeść;]
Uprawnienia umieszczania postów