Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: OJ GRAJĄ!

dawid_długoszewski
    Guest

OJ GRAJĄ!

Witam.Pytam z ciekawości jak radzicie sobie z graniem świerszczy?Ja narazie zaczołem hodowle i kupiłem jeszcze troche niedojrzałe świerszcze.Ale już dochodzą do dorosłości i mam tak narazie około 8 dorosłych samców i troche w nocy hałasująUżywam takich zatyczek do uszu.Coś podobnego do plastelinyProszę pisać bo jestem bardzo ciekawy

maze
    Guest

Re: OJ GRAJĄ!

mozna podcinac skrzydla samcom

laska
    Guest

Mnie to byłoby nie stać na taką brutalność

esi
    Guest

ucina sie skrzydełka albo jedno.

Foxtrott
    Guest

słyszałem, ze ktoś obkładał terra styropianem dla wytłumienia, ale wg mnie lepiej jest na bierząco nowym samcom obcinać prawą pokrywę skrzydłową. to jest bezblesne dla świerszcza i całkowicie go wycisza.

bysiu
    Guest

Według mnie najlepszym sposobem jest podcięcie albo całkowite usunięcie jednego ze skrydeł.

Foxtrott
    Guest

no to spróbuj nawet 2 skrzydełka uciąć, zobaczymy czy cociaz trochę go wyciszysz:]
    skrzydła nie biora udziału w wytwarzaniu dzwięku.
    dzwięk powstanie przez pocieranie nawzajem pokryw skrzydłowych, jako, że prawa jest na górze to tą najwygodniej uciąć.
    p.s. żabę w profilu masz świetną!!!

Hysterocrates
    Guest

Ja samce trzymałem w innym akwa niż samice i gdy tylko przeszły oststnią wylinkę to na drugi dzień odcinałem oba skrzydełka przy podstawie i łączyłem samce z samicami. Po 12 dniach setki świerszczyków zaczęły się wylęgać z jajeczek.

Foxtrott
    Guest

wow, no to musisz mieć niezłe warunki jak od jaja do małego 12 dni u mnie trwa to około 20 dni, ale nie dogrzewam jakoś potężnie, 30 st to max ile u mnie jest.
    jaką masz temp??

KRZYCHU
    Guest

ja wystawiam do łazienki i nie mam problemów a te co trzymam w pokoju to skrzydła wyżynam. Ale te co trzymam w pokoju to stoja tylko wtedy gdy zwierzaki nie chcą jeść;]

Uprawnienia umieszczania postów