Czy można trzymac larwy mączniaka razem ze swierszczami czy raczej osobno ???
Czy można trzymac larwy mączniaka razem ze swierszczami czy raczej osobno ???
Larwy szybko zostaną zjedzone przez świerszcze (chrząszcze raczej też). Ponadto zauważ, że różnice w hodowli są tak duże, że raczej trzymanie ich razem nie ma sensu.
Ja przy mojej mini-hodowli odzielam poczwarki od larw... Ale poczwarki trzymam razem ze swierszczami... i wszystko dziala OK
Tylko ze ja mam dosc mala (bardzo) hodowle wiec minimalizuje straty... natomiast przy wiekszych hodowlach nie ma juz zapewne to az takiego znaczenia (zwlaszcza jak jest pokarmu i kryjowek pod dostatkiem)
Ciekawe, bo ja świerszcze czasem karmię poczwarkami i te są zawsze zjadane... więc chyba nie jest ok?
Wiesz... ja pisalem tylko jak to jest u mnie... Bo zapewne u innych moze byc inaczej (chocby tak jak Ty piszesz)
A skoro swierszczy biega sporo, i leza tam tez poczwarki z ktorych powstaja swierszce - wiec raczej nie sa zjadane (zreszta u mnie tego nie zaobserwowalem).
Ale podkreslalem ze moja hodowla to raczej dosc specyficzna "plantacja"
Nie bardzo rozumiem to zdanie. Świerszcze przechodzą rozwój prosty i nie mają poczwarek.i leza tam tez poczwarki z ktorych powstaja swierszce
>>i leza tam tez poczwarki z ktorych powstaja swierszce
>Nie bardzo rozumiem to zdanie. Świerszcze przechodzą rozwój prosty i nie mają poczwarek.
Powinno byc: "i leza tam tez poczwarki z ktorych powstaja zuki(dorosle formy maczniaka)
Bo piszemy o maczniakach nie o swierszczach... (ale tak to jest ja ma sie noc nie przespana na karku)