Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: ADOPCJA mlodych - probowaliscie?

Łysek
    Guest

ADOPCJA mlodych - probowaliscie?

Witajcie, prowadze malutka hodowle myszek i teraz troszke z nimi postanowilem poeksperymetowac.
    Aktualnie mam oseski 7dniowe i dzis bedac w zoologiku zobaczylem iz maja rowniez takie oseski (chodzi o "wiek") chcialem kupic je z przeznaczeniem na karmowke dla weza, ale sprzedawca powiedzial mi ze moze sprzedac tylko 3szt - kupilem wiec 3.
    Ale gdy przyszedlem do domu i zobaczylem maluszki kupione i te moje postanowilem kupne maluchy wzucic do gniazdka mojej samiczki - a wiec chcialem doprowadzic do adopcji
    Myszy dolaczylem ok 16:00 i jak dotad (23:40) zarowno te moje jak i te "adpotowane" maja sie swietnie, moje nawet sa bardziej ruchliwe

I teraz pytanie - czy samica da rade wykarmic myszy??? aha miala 3mlode (mozliwe ze reszta zostala zjedzona bo o mlodych doiwedizlaem sie po ok 2dniach), teraz lacznie jest ich 6 ok tygodniowych.
    A moze wy tez probowaliscie sie bawic w takie loczenie?
    Czekam na wasze zdanie w tej sprawie

ps. na fotce moje myszki to te laciate (szare to kupne)

mordd
    Guest

Re: ADOPCJA mlodych - probowaliscie?

Wielokrotnie przekładałem noworodki i nigdy nie było z tym problemu, przyjmują również noworodki mastomys i odchowują do dorosłości. 6 sztuk wykarmi bez trudu.

Goblin
    Guest

Dla myszy 6 młodych to zaden problem moja ma 15 :] ale naszczęscie pomaga jej młodsza córka która tez zaniedługo cos wyda na świat :]

P.S:Pytanie co to jest mastomys bo jakoś niewiem... ?

Marcin .P
    Guest

u mnie myszy i szczury spełniają sie w roli przybranych rodziców nie ma z tym zadnych problemów,no chybaże ktoś podzuci samicy ktura ma 10-12 szt następne 10 to wyniesie poza gniazdo najsilniejsze wedłu niej młode a reszte zostawi

Cathycash
    Guest

Myszy mają bardzo silny instynkt macierzyński. Najczęściej adoptują noworodki nawet innego zwierzęcia np. myszoskoczków. Znam nie jeden taki przypadek

Nawet myszy nie będące w ciąży, nie karmiące dostają mleka by pomóc jednej z mających dzieci koleżanek

Łysek
    Guest

No i tak jest i w tym przypadku Myszy przygarnmely podzucone maluchy
    No i oczywiscie dzieki za wypowiedzi

Uprawnienia umieszczania postów