Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Hodowla świerszczy w słoiku ??

Mieszany widok

Gekster
    Guest

Hodowla świerszczy w słoiku ??

Czy da się hodować świerszcze w 1,5 litrowym słoiku , czy musi być akwarium ??
    Pozdrawiam.

SDY
    Guest

Re: Hodowla świerszczy w słoiku ??

Upchniesz tam wytloczki, poidelko, miseczke na zarcie i pojemniczek z torfem czy innym substratem do skladania jaj? Jesli tak i do tego zapewnisz im dosc przestrzeni zyciowej to prosze bardzo.
    Sprobuj, zobaczymy jak beda sobie zyly...

M.I.R.A.S.
    Guest

Młode świerszcze potrzebują dosyć dużej wilgotności, a w słoik ma cienką wentylację, więc wszystko bedzie pleścnieć.

Niedościgniony
    Guest

Słoik to nie jest dobry pomysł. Jeśli nawet zwiększysz przestrzeń życiową poprzez upchanie wytłoczek to i tak nie będzie dobrze. Słoik ma za słabą wentylację i wszystko zacznie Ci pleśnieć, nie wspominając o przykrym zapachu.

Pozdrowiaski

Gekster
    Guest

Dziękos , przynajmniej zaoszczędziłem sobie zapachów ; ) , juz zrobiłem terra dla świerszczy , w 6-ściennym akwarium , dałem tylko 1 cm torfu , ciekawe czy wystarczy ?? a czy do inkubacjii słoik będzie git ?? i jak małe muszą byc dziurki żeby maluchy nie uciekły ??
    pozdrawiam , Maciek

Dark Raptor
    Guest

Jeśli możesz, pozbądź się podłoża. Oszczędzi Ci to znacznie czas przy czyszczeniu i ograniczy pojawianie pleśni.
    Dziurki mogą mieć z 1-1,5 mm. Zależy też jak je umieścisz. Młode nie łażą po czyściutkiej szybie, wystarczy, że zabezpieczysz rogi i brzeg terrarium, np. aluminiową folią:
    http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=4090&t=4090

Słoik może być dla młodych (potrzebują większej wilgotności), ale musisz je chronić przed pleśnią (delikatne są skurczybyki).
    Ja swoich nie rozdzielam.

KnockeR
    Guest

Ja kiedyś widziałem tytanika zamkniętego w butelce skoro tak wielki okręt się tam zmieścił to świerszcze dadzą sobie rade

Uprawnienia umieszczania postów