Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Mączniki

Dark Raptor
    Guest

Re: Mączniki

Tak. Mogą mieć sucho. Chodzi tylko o odzielenie ich od innych osobników.

morda
    Guest

Jak są wszystkie w jednej kupie, bez kryjówek to poczwarki prawie zawsze zostaną zjedzone. Daj jakieś wytłoczki itp.

PRC
    Guest

Ja trzymam je "na sucho" - a mnoza sie jak... ;-)
    Tylko tak jak juz tu bylo pisane: rozdzielam osobniki (larwy od swierszczy/poczwarek)

minok
    Guest

Aa to dlateog nic z moej hodowli, bo nie rozdzielałęm ich

dr Robert
    Guest

Niczego nie rozdzielam, a larwy idą w kilogramy. Duże akwarium, 10-15 cm suchych otrąb, przykryte to szmatą i pod tą szmatę raz w tygodniu kilka liści sałaty pekińskiej lub jakiś pokrojony w plasterki owoc (znika w ciągu doby). Temperatura 20-24 stopnie, pewnie przy wyższej trwałoby dłużej bo w tej na pełny rozruch hodowli (od kilkudziesięciu larw na poczatku do kilku litrów na końcu) trzeba czekac ok. pół roku.

Dark Raptor
    Guest

Rozdzielanie, jeśli tego nie pisałem, ma sens tylko na samym początku hodowli, gdy chce się jak najbardziej ograniczyć straty. Potem to jest już zupełnie bez sensu.

dr Robert
    Guest

Oczywiście przejęzyczyłem się. Przy wyższej temperaturze rozruch trwałby krócej (a nie dłużej, jak napisałem). Nie liczyłem dokładnie ale w tej niskiej temp. ok. pół roku.

tasiemiec
    Guest

u mnie wiele maczniakow zdycha (robi sie czarnych ) nie wiem czy to jest spowodowane skoro piszecie ze nie potrzebuja az tak duzo wigloci (na poczatku myslalem, ze maja za ciasno wiec przelozylem je do wiekszego pojemnika ale nadal pojawialo sie duzo czarnych, teraz zaczalem skraplac codziennie scianki pojemnika ale nie wiem czy to pomoze) poczwarki tez robily mi sie czarne :/ dzisiaj jedna wylowilem zywa i przelozylem do innego pojemnika ale skoro piszecie ze poczwarki nie musza miec wilgotnosci to dlaczego wczesniejsze robily sie czarne ???

Mike
    Guest

Zaraz... to poczwarki należy oddzielać od larw, natomiast jak się przeistoczą w żuki, powinno je się spowrotem wrzucić do tego samego pojemnika, z którego je się wyjeło? Dobrze zrozumiałem? I czy to żuki czy może larwy zjadają poczwarki??? A jak jest z jajkami żuków? Larwy je nie pozjadają?

Dark Raptor
    Guest

Tak. Larwy i żuki mogą zajdać poczwarki (a przynajmniej je nadgryzać i uśmiercać). Jaja są bardzo małe i szukanie ich to bezsens.
    Rozdzielać możesz tylko na początku hodowli, gdy masz mało osobników. Po jakimś czasie możesz je olać, bo będą tego astronomiczne ilości.

Uprawnienia umieszczania postów