Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Hodowla Nauphoeta cinerea

Dark Raptor
    Guest

Hodowla Nauphoeta cinerea

Oto mój nowy zestaw do hodowli tego karaczana.
    W "Leclercu" kupiłem pudło o wymiarach: 45x36x25 cm (ostatni to wysokość).
    Kosztowało ok. 15 zeta, więc chyba tanio.

Na zdjęciu widać już niemal w pełni sprawny zestaw. Brakuje jeszcze otworów wentylacyjnych, których nie chciało mi się zrobić.

Dark Raptor
    Guest

Re: Hodowla Nauphoeta cinerea

Jak widać na tym zdjęciu, na klapie zamocowałem dodatkowo uszczelkę. Całość trzyma się na zatrzaskach, ale tak na wszelki wypadek :-)

Dark Raptor
    Guest

No i pozostaje tylko wprowadzić mieszkańców, pojemnik na pokarm i na wodę (tu jeszcze nie ma). Zwierzaki mnożą się świetnie.

JoShi
    Guest

Co to za uszczelka ?

yupik
    Guest

A jak robisz wentylacje? Jakas siateczka, czy kilka dziurek w pokrywce?
    Tez mam takie pudelka jak na zdjeciu z przeznaczeniem na Nauphoeta cinerea i zastanawialem sie czy im nie dac pokrywki z metalowa siateczka.

Pozdrawiam,
    Piotrek

Dark Raptor
    Guest

W zasadzie planuję zrobić szereg otworów o średnicy z 2 mm. Jednak jeszcze się za to nie zabierałem.
    Zrobię ograniczoną wentylację, by pozostawić wilgotność na pewnym poziomie.

JoShi - Zwykła uszczelka, taka przyklejana (chyba do okien, gdzieś miałem odpady).

SDY
    Guest

Hyh... Fantastyczne gwiazdki:P Sam zrobiles? Bardzo pomyslowe, musze przyznac. Chyba sobie obskocze troche hipermarketow i tez poszukam takich pojemniczkow bo nie widzi mi sie do kazdego gatunku ktory planuje kupic (a tych jest niemalo...) placic dodatkowo 30 pln za akwarium + ok 5 pln za materialy budowlane na przykrycie... Twoje rozwiazanie jest 2x tansze.

JoShi
    Guest

Ja bym sie bala tych otworow. 2 mm to juz calkiem sporo. Male karaczanki moga wylezc. Na Twoim miejscy wycielabym otwor i wkleila siatke metalowa.

JoShi
    Guest

Acha.. Taka siatke mozesz kupic w Castoramie (i tylko tam sposrod wszystkich hipermarketow budowlanych) w sziale ogrodniczym po 10 PLN za mkw.

JoShi
    Guest

Wczoraj w Geancie kupilam podobny zbiornik, tylko troche drozszy (22 PLN), tez na karaczany szare, dlatego ta uszczelka tak mnie zaintrygowala. Moj ma z boku klamry metalowe i okienka stanowiace uchwyty. Wlasnie w te okienka wkleilam wczoraj siateczke i mysle, ze taka wenty;acja bedzie OK.

Uprawnienia umieszczania postów