-
Karaczan. Jaki to?
Witam. Kupilem karaczany ale koles nie do konca mi sprecyzowal jaki to jest gatunek. Moglibyscie pomoc i powiedziec przy okazji czy to cos sie nada na karmowke??
-
Re: Karaczan. Jaki to?
A to podobniez samica... Takie jakies bez skrzydel. Z gory dzieki za pomoc.
-
Bardziej oprę się na opisie, niż na zdjęciach (prawie nic nie widać)
Zaryzykuję, że jest to Blaptica dubia. Bardzo dobra karmówka.
-
Po opisie czego? Chodzi ci o to ze samice sa bezskrzydle? A macie gdzies jakis opis dubii? Najlepiej ze zdjeciem to sobie porownam. Bo ani na TCP nie ma, ani na TP i na stronce Dark Raptora takze nie znalazlem tego gatunku.
-
-
w googlach znalazlo mi 4 stronki...:/ Na ktorych w dodtaku nie ma opisu dubii, tzn jak trzymac, czym karmic, jak sie roznazaja itp. Ale wiem ze oplacalo sie twoje ryzyko Dark: to dokladnie jest dubia. Dzieki.
-
Trzymasz dokładnie jak wszystkie inne. To prawie dokładnie tak samo "trudny do zdarcia" gatunek jak Nauphoeta cinerea. Przypuszczam, że możesz zastosować te same metody co dla tego ostatniego gatunku.
Prawdopodobnie na wiosnę postaram się wystartować z własną hodowlą.
-
Jak chcesz (o ile sie uda je rozmnozyc...) to moge na wiosne ci kilka podeslac za dobra rade co do hodowli.:P
Ok. Jeszcze jedno pytanie: czy konieczny jest torf lub wlukno kokosowe jako podloze?? Czy mozna tez trzymac karaczany na samym szkle? Bo boje sie ze jak dam na wlukno wytloczki to zaraz mi zaplesnieje...
-
Ja dla swoich karaczanów stosuję teraz tylko wytłoczki (tylko u niektórych odrobinę podłoża). Musisz jednak dać im jakąś miskę z wodą, by utrzymać w miarę wysoką wilgotność, no i dawaj dużo soczystego pokarmu (pilnuj jednak by pleśń się nie pojawiała).
-
Moze tu bedzie lepiej widac. To samiec.
Uprawnienia umieszczania postów