Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Mączniki

Mieszany widok

THC_Inside
    Guest

Mączniki

Witam !!!
    Czy ktoras z form (larwa albo żók) macznika mlynarka wspina sie po sciankach ?? chcial bym to wiedziec zeby kupic odpowiedni do nich pojemnik i jaka wntylacje zastosowac (czy np. moge saitke zastosowac czy wywiercic otworki ??)

DAAMOOK
    Guest

Re: Mączniki

Larwy sie nie wspinaja, zuczki tez.
    Trzymam larwy w pojemniku plastikowym kupionym w spozywczym, maja jakies 4cm od podloza do brzegu pojemnika.

Co do zuczkow to sie nie wypowiem bo dopiero 4 sztuki przeobrazily sie wczoraj i jeszcze sa nieruchawe.

DAAMOOK
    Guest

Trzymam larwy w pojemniku plastikowym kupionym w spozywczym, maja jakies 4cm od podloza do brzegu pojemnika.

Co do zuczkow to sie nie wypowiem bo dopiero 4 sztuki przeobrazily sie wczoraj i jeszcze sa nieruchawe.

DAAMOOK
    Guest

Foxtrott
    Guest

po gładkiej powierzchni imago nie wejdzie, po drewie itp chodzą dobrze. larwy ledwo łażą nawet po ziemi

PRC
    Guest

Ale po dywanie to smigaja ;-)

THC_...: kup tak jak pisze Daamook - pudelko w spozywczym i ew trzymaj zamkniete...

Ja zazwyczaj robie tak, ze przykrywke od takiego pudelka przecinam na pol, w jednej polowie robie wentylacje gorna (i to taka "raczej" stala przykrywka). Natomiast druga polowe traktuje jako "dzwiczki" i tam gdzie ona bedzie robie na dole otwory wentylacyjne - i jest prawie jak w terra ;-)

Dark Raptor
    Guest

Ja trzymam w częściowo otwartym (szczelina z 5 cm). Jeszcze mi nie uciekły.

fenrir
    Guest

to w takim razie mojemu kumplowi sie jakis zboczony trafil. Larwa nie dosc ze poszerzyla sobie otworek wentylacyjny pare cm od podloza i wyszla z pojemnika to jeszcze wspiela sie po tapecie pod sufit mieszkania

Dark Raptor
    Guest

Istnieje też zawsze możliwość, że traficie na w miarę "świeży" szczep mącznika, w którym chrząszcze nie utraciły jeszcze zdolności lotu. Więc na wszelki wypadek najlepiej zastosować metalową siatkę.

THC_Inside
    Guest

W tym problem ze nie mam gdzie kupic metaleowej siatki :/ i chcaiel zrobi otworki w pokrwce

Uprawnienia umieszczania postów