-
KONAJĄCE ŚWIERSZCZE
Czy miał ktoś z was taki przypadek? zazwyczaj jest to dorosły świerszcz, kona na plecach i na czułkach lub na łapach czasami na oczach pojawiają sie duże krople, wyglądają na lepkie, przezroczyste lub o mlecznym kolorze. Czy to jakaś choroba, objaw zatrucia? Świerszcz potrafi w takim stanie długo dogorewać.
Pozdrawiam Dominik
-
Re: KONAJĄCE ŚWIERSZCZE
Sam miałem taki przypadek. "Kropla" ta była u mnie w żółtym kolorze. Dołączam się do pytania i prosił bym o jakieś sensowne wyjaśnienie ;]
-
Te krople to może być wyciek hemolmfy spowodowany przez uszkodzenia zadane przez inne świerszcze.
-
To nie jest na pewno rana zasdana przez innego osobnika, czasami taka kropla wisi na czółkach, a świerszcz nie ma najdrobniejszych śladów uszkodzenia...
-
Uszkodzenia nie zawsze są widoczne. A opis tej substancji dokładnie podchodzi pod wyciek hemolimfy.
Gdyby to coś było wydzielane tylko z otworu gębowego lub odbytu, mogłoby to świadczyć o zatruciu pokarmowym lub zakażeniu (wirusem, bakteriami, grzybem). Substancja ta mogła się znaleźć na czułkach, gdyby świerszcz je czyścił i przeniósł to na nie.
Mogę tylko pradzić. Osobniki wyglądające na chore natychmiast zabieraj z terrarium (tak samo trupy). Najlepiej byłoby wysterylizować terrarium, ale choroby mają to do siebie, że osobniki już chore mogą nawet miesiącami nie wykazywać objawów i nagle dostają czegoś takiego.
-
dominik masz żłą wilgotność to powoduje śnięcie świerszcza szczegulnie samic przed ostatnią wylinką
-
Ja też zauważyłem na dnie akwarium zdychającego świerszcza dogóry nogami.Wystraszyłem sie tego!!Teraz pływa on w szambie narazie nie zauważyłem tego u innych osobników.
Uprawnienia umieszczania postów