-
Re: sposób na wredne świerszcze
FOX mam jeszcze pytanie odnosnie wody.
jak im ja podajesz? bo jak plytko bym nie lał to i tak mi sie topia albo "nasiakaja" na maxa i po godzinie mam tylko smrod w pokoju i wiekszosc pada... wiec wody nie daje i trzymam tylko ilosc na skarmienie, ale odczuwam potrzebe zalozenia hodowli z powodu problemu dostania malych swierszczy w mojej okolicy
moze masz jakies sugestie?
-
-
wodę podaję w miseczce(nakrętka od pojemniczka na karmę dla rybek), gębokość to jakieś 5-7mm. uzupełniam raz dziennie a do tego podaję jabłka i sałatę. czasem nie daję wody 2-3 dni i też źle się nie mają nie mam absolutnie żadnego problemu z topieniem się.
co znaczy " 'nasiakaja' na maxa "??
-
wlaza do wody i pecznieja. najczesciej po godzinie od wstawienia wody moge sobie pozbierac nabrzmiale trupki. wiem, ze to brzmi co najmniej dziwnie, ale to prawda
FOX piszesz, ze trzymasz je w faunaboxie - uszczelniales pokrywe przed ucieczkami wylegu i podrostkow. mam wolny aktualnie duzy box, ale szpary wentylacyjne sa wielkosci ok. 2 mm i cos mi sie wydaje ze jedzonko spierniczy :/
-
Ja nie stosuję poideł. Daję mokry pokarm, czasem spryskam wytłoczki. W zupełności wystarcza.
BTW: Foxtrott, fajne foty :-)
-
świerszcze nie uciekają. w górnej części boxa posmarwałem pasek szerokości 1 cm wazeliną(zaznaczone+/- różową kreską) i to całkowicie uniemozliwia jakiekolwiek próby ucieczek maluchów(działa też na karaluchy, co jest bardzo duzym udogodnieniem w hodowli.
co do pęcznienia to pierwszy raz o tym słyszę... spróbuj wysypać miseczkę na wodę "sterylnym" piaskiem, świerszcze będą spijały wodę z wilgotnej powiedzchni bez ryzyka utopienia się. mżesz też, jak Dark, podawać dużo wigotnej karmy zamiast picia, ale wtedy trzeba pamiętać o regularnym sprzątaniu resztek.
-
Ja daję wodę do picia w nakrętce od napoju trochę płytszej niż od coli, z gąbką w środku i nie mam problemów z topieniem się.
Młode natomiast wylęgam w mniejszym pojemniku i pozwalam im tam dorosnąć do centymetra. Potem wrzucam do dorosłych i tak co jakiś czas w kółko, ale widać robię to niepotrzebnie.
-
Sprobuj dac do poidelka jakies kamyczki, lub wate. Ja w ten sposob poje.
Uprawnienia umieszczania postów